Revista Capital şi-a propus să prezinte săptămânal situaţia detaliată a judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii 15/2003. Astăzi reflectorul este pe judeţul Tulcea. Analiza naţională o puteţi consulta AICI.

CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Călăraşi
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Timiş
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Vaslui
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Arad
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Bihor
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Iaşi
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Ialomiţa
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Brăila
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Dâmboviţa
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Buzău
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Vrancea

890 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de , care locuiesc în judeţul Tulcea, au beneficiat de teren gratuit de la stat pentru construirea unei locuinţe. Acest număr plasează Tulcea pe locul 12 în topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii. Până acum, doar 25 de primării dintr-un total de 51 din acest judeţ au acordat terenuri gratuite, conform datelor transmise revistei Capital de Prefectura judeţului Tulcea.

Cele peste 41,6 hectare de teren oferit gratuit sunt printre cele mai mari suprafeţe împărţite tinerilor dintre toate judeţele ţării. Ca în majoritatea localităților din țară, și în cazul județului Tulcea, cele mai multe loturi au fost împărțite în mediul rural. Tinerii de la oraş s-au ales cu doar 112 loturi , în timp ce locuitorii din sate şi comune au primit 716 terenuri, conform datelor transmise revistei Capital de Prefectura judeţului Tulcea.

 

Este bine de ştiut că beneficiarii nu sunt cazuri sociale, iar terenurile primite sunt scutite de plata impozitului. Multe primării condiţionează acordarea terenurilor de dovada unui depozit bancar de minim 5.000 de euro, bani necesari începerii construcţiei.

Dacă folosinţa gratuită a terenului nu era suficientă, după construcţia locuinţei, beneficiarii au posibilitatea să cumpere terenul la un preţ stabilit de un evaluator autorizat. În Tulcea au fost cumpărate doar 29 dintre terenurile primite iniţial cu titlul de folosinţă gratuită. Tinerii care au devenit proprietarii terenurilor primite gratuit au plătit pentru acestea peste 211.000 lei, adică un preţ de circa 14 lei/mp sau echivalentul a circa 3 euro/mp. Preţul mediu, rezultat din cele 24 de judeţe în care s-au vândut terenuri, este de circa 7 euro/mp. Intrigant este că sunt judeţe, precum Iaşi sau Buzău, în care s-au vândut zeci de terenuri cu preţuri de sub un euro pe metru pătrat.

Intraţi în posesia unor asemenea comori, tinerii ajutaţi de stat reuşesc, de multe ori, să facă bani frumoşi din vânzarea proprietăţilor acestuia.

Solicitanţii acestor gratuităţi au dat şi dovadă de neseriozitate. Până la finalul anului trecut, aproape jumătate dintre terenurile împărţit tinerilor de primăriile din Tulcea, mai exact 397 de loturi, au fost returnate, deoarece beneficiarii nu au fost în stare să înceapă construcţia în decurs de un an, după cum specifică legea 15/2003.

Doar în ultimii doi ani, autorităţile locale din acest judeţ au înregistrat de aproape 14 ori mai multe cereri faţă de numărul terenurilor acordate. În 2016 şi 2017 au beneficiat de teren gratuit 98 de tineri şi au solicitat un astfel de beneficiu 1.360 de persoane. Durata medie de soluţionare favorabilă a cererilor este cuprinsă între 30 de zile și 60 de zile, potrivit datelor transmise revistei Capital Prefectura judeţului Tulcea.