Revista Capital şi-a propus să prezinte săptămânal situaţia detaliată a judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii 15/2003. Astăzi reflectorul este pe judeţul Buzău. Analiza naţională o puteţi consulta AICI.

CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Călăraşi
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Timiş
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Vaslui
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Arad
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Bihor
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Iaşi
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Ialomiţa
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Brăila
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Dâmboviţa

Sub 1% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care locuiesc în judeţul Buzău au beneficiat de teren gratuit de la stat pentru construirea unei locuinţe. Aproape 1.200 de tineri s-au bucurat de acest privilegiu până la finalul anului trecut, număr care plasează Buzău pe locul zece în topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii, potrivit analizei realizate în exclusivitate de revista Capital.

Cele peste 52 de hectare de teren oferit gratuit sunt printre cele mai mari suprafeţe împărţite tinerilor dintre toate judeţele ţării. Loturile au fost împărţite aproape egal între localităţile din mediul urban şi cele din mediul rural. Tinerii de la oraş s-au ales cu 523 de loturi , în timp ce locuitorii din sate şi comune au primit 669 de terenuri. Până acum, doar 23 de primării din judeţ au acordat terenuri gratuite, conform datelor transmise revistei Capital de Prefectura judeţului Buzău.

 

Este bine de ştiut că beneficiarii nu sunt cazuri sociale, iar terenurile primite sunt scutite de plata impozitului. Multe primării condiţionează acordarea terenurilor de dovada unui depozit bancar de minim 5.000 de euro, bani necesari începerii construcţiei.

Dacă folosinţa gratuită a terenului nu era suficientă, după construcţia locuinţei, beneficiarii au posibilitatea să cumpere terenul la un preţ stabilit de un evaluator autorizat. În Buzău au fost cumpărate aproximativ 55 dintre terenurile primite iniţial cu titlul de folosinţă gratuită, în suprafaţă totală de 24.200 mp. Tinerii care au devenit proprietarii terenurilor primite gratuit au plătit pentru acestea peste 133.000 lei, adică un preţ modic de circa 5,5 lei/mp sau echivalentul a 1,1 euro/mp. Acesta este unul dintre cele mai mici preţuri medii cu care s-au vândut astfel de terenuri la nivel naţional. Preţul mediu, rezultat din cele 24 de judeţe în care s-au vândut terenuri, este de circa 7 euro/mp. Intraţi în posesia unor asemenea comori, tinerii ajutaţi de stat reuşesc, de multe ori, să facă bani frumoşi din vânzarea proprietăţilor acestuia.

Solicitanţii acestor gratuităţi au dat şi dovadă de neseriozitate. Până la finalul anului trecut, circa 18% din suprafaţa totală de teren împărţită de primăriile din Buzău tinerilor a fost returnată, deoarece beneficiarii nu au fost în stare să înceapă construcţia în decurs de un an, după cum specifică legea 15/2003.

Pe lângă preţurile suspecte cu care au fost vândute aceste terenuri, Buzăul mai iese în evidenţă şi la alt capitol. Acesta este singurul judeţ din ţară care înregistrat mai puţine cereri faţă de numărul de terenuri acordate. În 2016 şi 2017 au beneficiat de teren gratuit 152 de tineri şi au solicitat un astfel de beneficiu 140 de persoane. Durata medie de soluţionare favorabilă a cererilor este de 45 de zile, potrivit datelor transmise revistei Capital Prefectura judeţului Buzău.


Te-ar putea interesa și: