Revista Capital şi-a propus să prezinte săptămânal situaţia detaliată a judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii 15/2003. Astăzi reflectorul este pe judeţul Iaşi. Analiza naţională o puteţi consulta AICI.

CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Călăraşi
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Timiş
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Vaslui
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Arad
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Bihor

Sub 1% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care locuiesc în judeţul Iaşi, au beneficiat de teren gratuit de la stat pentru construirea unei locuinţe. Peste 1.800 de tineri s-au bucurat de acest privilegiu până la finalul anului trecut, număr care plasează Iaşiul pe locul şase în topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii, după Călăraşi, Timiş, Vaslui, Arad şi Bihor, potrivit analizei realizate în exclusivitate de revista Capital.

Cele peste 125 de hectare de teren oferit gratuit sunt printre cele mai mari suprafeţe împărţite tinerilor dintre toate judeţele ţării, după Ţimiş şi Călăraşi. Este bine de ştiut că beneficiarii nu sunt cazuri sociale, iar terenurile primite sunt scutite de plata impozitului. Multe primării condiţionează acordarea terenurilor de dovada unui depozit bancar de minim 5.000 de euro, bani necesari începerii construcţiei.

Dacă folosinţa gratuită a terenului nu era suficientă, după construcţia locuinţei, beneficiarii au posibilitatea să cumpere terenul la un preţ stabilit de un evaluator autorizat. În Iaşi au fost cumpărate 82 dintre terenurile primite iniţial cu titlul de folosinţă gratuită. Tinerii care au devenit proprietarii terenurilor primite gratuit au plătit pentru acestea circa 284.000 lei, adică un preţ mediu incredibil de circa 5 lei/mp sau echivalentul a puţin peste un euro/mp. Acesta este unul dintre cele mai mici preţuri medii cu care s-au vândut astfel de terenuri la nivel naţional. Preţul mediu, rezultat din cele 24 de judeţe în care s-au vândut terenuri, este de circa 7 euro/mp. Intraţi în posesia unor asemenea comori, tinerii ajutaţi de stat reuşesc, de multe ori, să facă bani frumoşi din vânzarea proprietăţilor acestuia.

 

Solicitanţii acestor gratuităţi au dat şi dovadă de neseriozitate. Până la finalul anului trecut, 12% dintre loturile împărţite de primăriile din Iaşi tinerilor au fost returnate, deoarece beneficiarii nu au fost în stare să înceapă construcţia în decurs de un an, după cum specifică legea 15/2003. Mai exact, au reintrat în posesia autorităţilor locale 224 de terenuri.

Conform datelor transmise revistei Capital de Prefectura judeţului Iaşi, termenul mediu de soluţionare a cererilor depuse la primării variază de la 30 de zile la un an, în funcţie de problemele existente la nivelul fiecărei primării. De altfel, doar în ultimii doi ani, autorităţile locale din acest judeţ au înregistrat un număr de cereri de aproape trei ori mai mare faţă de numărul terenurilor acordate. În perioada 2016-2017, au beneficiat de teren gratuit doar 254 de tineri, în timp ce numărul cererilor a fost de 751.