Revista Capital şi-a propus să prezinte săptămânal situaţia detaliată a judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii 15/2003. Astăzi reflectorul este pe judeţul Bihor. Analiza naţională o puteţi consulta AICI.

CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Călăraşi
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Timiş
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Vaslui
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Arad

Circa 1,3% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care locuiesc în judeţul Bihor au beneficiat de teren gratuit de la stat pentru construirea unei locuinţe. Peste 1.900 de tineri s-au bucurat de acest privilegiu până la finalul anului trecut, număr care plasează Bihorul pe locul cinci în topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii, după Călăraşi, Timiş, Vaslui şi Arad, potrivit analizei realizate în exclusivitate de revista Capital.

Cele peste 68 de hectare de teren oferit gratuit sunt printre cele mai mari suprafeţe împărţite tinerilor dintre toate judeţele ţării. Cum era de aşteptat, peste 80% dintre loturi provin din mediul rural, în timp ce la oraşe s-au distribuit 330 de terenuri. Până acum, doar 22 de primării din judeţ au acordat terenuri gratuite, dintr-un total de 101 primării existente în Bihor.

Este bine de ştiut că beneficiarii nu sunt cazuri sociale, iar terenurile primite sunt scutite de plata impozitului. Multe primării condiţionează acordarea terenurilor de dovada unui depozit bancar de minim 5.000 de euro, bani necesari începerii construcţiei.

Dacă folosinţa gratuită a terenului nu era suficientă, după construcţia locuinţei, beneficiarii au posibilitatea să cumpere terenul la un preţ stabilit de un evaluator autorizat. În Bihor au fost cumpărate 212 dintre terenurile primite iniţial cu titlul de folosinţă gratuită. Suprafaţa cumulată a acestora este de aproape 6,7 hectare, echivalentul unei medii de 315 mp pentru fiecare lot. Tinerii care au devenit proprietarii terenurilor primite gratuit au plătit pentru acestea circa 3,6 mil. lei, adică un preţ modic de 53,7 lei/mp sau echivalentul a 11,5 euro/mp. Intrigant este că sunt judeţe, precum Iaşi sau Buzău, în care s-au vândut zeci de terenuri cu preţuri de sub un euro pe metru pătrat. Intraţi în posesia unor asemenea comori, tinerii ajutaţi de stat reuşesc, de multe ori, să facă bani frumoşi din vânzarea proprietăţilor acestuia.

 

Solicitanţii acestor gratuităţi au dat şi dovadă de neseriozitate. Până la finalul anului trecut, 20% dintre loturile împărţite de primăriile din Bihor tinerilor au fost returnate, deoarece beneficiarii nu au fost în stare să înceapă construcţia în decurs de un an, după cum specifică legea 15/2003. Mai exact, au reintrat în posesia autorităţilor locale 380 de terenuri cu o suprafaţă totală de 13,5 hectare.

Conform datelor transmise revistei Capital de Prefectura judeţului Bihor, termenul mediu de soluţionare a cererilor depuse la primării este de 37 de zile. De altfel, doar în ultimii doi ani, autorităţile locale din acest judeţ au înregistrat un număr de cereri de peste trei de ori mai mare faţă de numărul terenurilor acordate. Anul trecut au beneficiat de teren gratuit 64 de tineri şi au solicitat un astfel de beneficiu 144 de persoane, în timp ce, cu un an mai devreme, doar 26 de tineri au primit lot gratuit pentru casă, deşi au cerut unul 160 de cetăţeni.