Revista Capital şi-a propus să prezinte săptămânal situaţia detaliată a judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii 15/2003. Astăzi reflectorul este pe judeţul Vaslui. Analiza naţională o puteţi consulta AICI.

CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Călăraşi
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Timiş

Peste 2% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care locuiesc în judeţul Vaslui au beneficiat de teren gratuit de la stat pentru construirea unei locuinţe. Circa 2.700 de tineri s-au bucurat de acest privilegiu până la finalul anului trecut, număr care plasează Vaslui pe locul trei în topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii, după Călăraşi şi Timiş, potrivit analizei realizate în exclusivitate de revista Capital.

Cele aproape 74 de hectare de teren oferit gratuit reprezintă printre cele mai mari suprafeţe împărţite tinerilor dintre toate judeţele ţării. Suprinzător este faptul că majoritatea covârşitoare a loturilor provin din mediul urban, cu un procent de peste 71% din total, comparativ cu restul judeţelelor, unde terenul împărţit gratuit tinerilor a provenit din mediu rural. Până acum, 26 de primării din judeţ au acordat terenuri gratuite.

În Vaslui au fost cumpărate doar 33 dintre terenurile primite iniţial cu titlul de folosinţă gratuită. După construcţia locuinţei, tinerii pot opta pentru achiziţia terenurilor primite, la nişte preţuri cel puţin suspecte. În judeţul analizat, cei 33 de tineri, care au devenit proprietarii terenurilor primite gratuit, au plătit pentru acestea circa 128.000 lei, adică un preţ modic de 14 lei/mp sau echivalentul a 3 euro/mp. Intrigant este că sunt judeţe, precum Iaşi sau Buzău, în care s-au vândut zeci de terenuri cu preţuri de sub un euro pe metru pătrat. Intraţi în posesia unor asemenea comori, tinerii ajutaţi de stat reuşesc, de multe ori, să facă bani frumoşi din vânzarea proprietăţilor acestuia.

Solicitanţii acestor gratuităţi au dat şi dovadă de neseriozitate. Până la finalul anului trecut, peste 21% dintre loturile împărţite de primăriile din Vaslui tinerilor au fost returnate, deoarece beneficiarii nu au fost în stare să înceapă construcţia în decurs de un an, după cum specifică legea 15/2003. Cele 581 de loturi reintrat în posesia primăriilor vasluiene plasează judeţul pe primul loc într-un top naţional al celor mai multe returnări.

Conform datelor transmise revistei Capital de Prefectura judeţului Vaslui, termenul mediu de soluţionare a cererilor depuse la primării este cuprins între 30 şi 60 de zile. De altfel, doar în ultimii doi ani, autorităţile locale din acest judeţ au înregistrat un număr triplu de cereri faţă de numărul terenurilor acordate. În perioada 2016-2017, au beneficiat de teren gratuit doar 132 de tineri, în timp ce numărul cererilor a fost de 425.