Revista Capital şi-a propus să prezinte săptămânal situaţia detaliată a judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii 15/2003. Astăzi reflectorul este pe judeţul Dâmboviţa. Analiza naţională o puteţi consulta AICI.

CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Călăraşi
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Timiş
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Vaslui
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Arad
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Bihor
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Iaşi
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Ialomiţa
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Brăila

Doar 1% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care locuiesc în judeţul Dâmboviţa au beneficiat de teren gratuit de la stat pentru construirea unei locuinţe. Peste 1.300 de tineri s-au bucurat de acest privilegiu până la finalul anului trecut, număr care plasează Dâmboviţa pe locul nouă în topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii, potrivit analizei realizate în exclusivitate de revista Capital.

Cele peste 42,8 de hectare de teren oferit gratuit sunt printre cele mai mari suprafeţe împărţite tinerilor dintre toate judeţele ţării. Este bine de ştiut că beneficiarii nu sunt cazuri sociale, iar terenurile primite sunt scutite de plata impozitului. Multe primării condiţionează acordarea terenurilor de dovada unui depozit bancar de minim 5.000 de euro, bani necesari începerii construcţiei.

Dacă folosinţa gratuită a terenului nu era suficientă, după construcţia locuinţei, beneficiarii au posibilitatea să cumpere terenul la un preţ stabilit de un evaluator autorizat. În Dâmboviţa au fost cumpărate doar 28 dintre terenurile primite iniţial cu titlul de folosinţă gratuită. Tinerii care au devenit proprietarii terenurilor primite gratuit au plătit pentru acestea circa 206.000 lei, adică un preţ modic de circa 20 lei/mp sau echivalentul a 4,4 euro/mp. Intrigant este că sunt judeţe, precum Iaşi sau Buzău, în care s-au vândut zeci de terenuri cu preţuri de sub un euro pe metru pătrat. Intraţi în posesia unor asemenea comori, tinerii ajutaţi de stat reuşesc, de multe ori, să facă bani frumoşi din vânzarea proprietăţilor acestuia.

 

Solicitanţii acestor gratuităţi au dat şi dovadă de neseriozitate. Până la finalul anului trecut, 22% dintre loturile împărţite de primăriile din Dâmboviţa tinerilor au fost returnate, deoarece beneficiarii nu au fost în stare să înceapă construcţia în decurs de un an, după cum specifică legea 15/2003.

Doar în ultimii doi ani, autorităţile locale din acest judeţ au înregistrat au înregistrat de peste trei ori mai multe cereri faţă de numărul terenurilor acordate. În 2016 şi 2017 au beneficiat de teren gratuit 55 de tineri şi au solicitat un astfel de beneficiu 184 persoane. Durata medie de soluţionare favorabilă a cererilor este de 90 de zile, potrivit datelor transmise revistei Capital Prefectura judeţului Dâmboviţa. 


Te-ar putea interesa și: