Revista Capital şi-a propus să prezinte săptămânal situaţia detaliată a judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii 15/2003. Astăzi reflectorul este pe judeţul Ialomiţa. Analiza naţională o puteţi consulta AICI.

CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Călăraşi
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Timiş
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Vaslui
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Arad
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Bihor
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Iaşi

Peste 2,3% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care locuiesc în judeţul Ialomiţa au beneficiat de teren gratuit de la stat pentru construirea unei locuinţe. Peste 1.500 de tineri s-au bucurat de acest privilegiu până la finalul anului trecut, număr care plasează Ialomiţa pe locul şapte în topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii, după Călăraşi, Timiş, Vaslui, Arad, Bihor şi Iaşi, potrivit analizei realizate în exclusivitate de revista Capital.

Cele peste 73,6 de hectare de teren oferit gratuit sunt printre cele mai mari suprafeţe împărţite tinerilor dintre toate judeţele ţării. Loturile au fost împărţite aproape egal între localităţile din mediul urban şi cele din mediul rural. Tinerii de la oraş s-au ales cu circa 35 ha, în timp ce locuitorii din sate şi comune au primit 38,57 ha. Până acum, doar 24 de primării din judeţ au acordat terenuri gratuite, dintr-un total de 66 de primării existente în Ialomiţa, conform datelor transmise revistei Capital de Prefectura judeţului Ialomiţa.

Este bine de ştiut că beneficiarii nu sunt cazuri sociale, iar terenurile primite sunt scutite de plata impozitului. Multe primării condiţionează acordarea terenurilor de dovada unui depozit bancar de minim 5.000 de euro, bani necesari începerii construcţiei.

 

Dacă folosinţa gratuită a terenului nu era suficientă, după construcţia locuinţei, beneficiarii au posibilitatea să cumpere terenul la un preţ stabilit de un evaluator autorizat. În Ialomiţa au fost cumpărate doar cinci dintre terenurile primite iniţial cu titlul de folosinţă gratuită. Tinerii care au devenit proprietarii terenurilor primite gratuit au plătit pentru acestea circa 51.000 lei, adică un preţ modic de circa 22 lei/mp sau echivalentul a 4,6 euro/mp. Intrigant este că sunt judeţe, precum Iaşi sau Buzău, în care s-au vândut zeci de terenuri cu preţuri de sub un euro pe metru pătrat. Intraţi în posesia unor asemenea comori, tinerii ajutaţi de stat reuşesc, de multe ori, să facă bani frumoşi din vânzarea proprietăţilor acestuia.

Solicitanţii acestor gratuităţi au dat şi dovadă de neseriozitate. Până la finalul anului trecut, peste 16,2% dintre loturile împărţite de primăriile din Ialomiţa tinerilor au fost returnate, deoarece beneficiarii nu au fost în stare să înceapă construcţia în decurs de un an, după cum specifică legea 15/2003.

Doar în ultimii doi ani, autorităţile locale din acest judeţ au înregistrat cu o treime mai multe cereri faţă de numărul terenurilor acordate. În 2016 şi 2017 au beneficiat de teren gratuit 382 de tineri şi au solicitat un astfel de beneficiu 514 persoane.