Doliu în Franța! Francois Moncla, fost căpitan al echipei naționale de rugby, a decedat.

„Dispare un lider”

Francois Moncla s-a stins din viață la onorabila vârstă de 89 de ani. Anunțul cumplit care a cutremurat întreaga comunitate sportivă a fost făcut duminică de Racing 92, fostul său club, conform de AFP.

„Lider, căpitan, mare figură” sunt doar câteva cuvinte prin care clubul de rugby Racing 92 încearcă să descrie talentul și personalitatea regretatului sportiv francez.

„Cu mare tristeţe am aflat despre decesul lui Francois Moncla. Dispare astfel o mare figură a clubului nostru, un lider, un căpitan”, a transmis clubul de rugby Racing 92.

François Moncla (Sursă foto: Christian Bellavia/Divergence)

Cariera sportivă a lui Francois Moncla

Francois Moncla a atras atenția publicului și a rămas în memoria francezilor pentru un şut în fund dat unui pilier englez pe Twickenham. Lovitura care i-a adus simpatie și popularitate a avut loc în timpul Turneului celor Cinci Naţiuni din 1959.

Ulterior, acesta a evoluat ca jucător de rugby la Racing 92. În echipa respectivă a performat nouă ani, din 1950 până în 1959. După aproape un deceniu, acesta a ajuns la Pau, unde a activat din 1959 până în 1966.

Campion național de două ori la rând

Francois Moncla a atins performanța sportivă de a deveni campionul Franţei de două ori într-o viață, odată în 1959 și apoi în 1964.

Acesta a fost considerat unul dintre cei mai buni jucători de rugby ai generației sale. Francois Moncla a fost căpitan al echipei de rugby de 18 ori consecutiv. El a adus 31 de selecţii în reprezentativa „Cocoşului galic” și astfel a câştigat Turneul celor Cinci Naţiuni de trei ori la rând: în 1959, 1960 şi 1961.

Tristețea nu se limitează doar la pasionații de rugby. Doliul s-a extins și asupra Formulei 1, după ce fondatorul unei cunoscute echipe s-a stins din viață la onorabila vârstă 79 de ani.

Un „uriaș” s-a stins din viață! „Am pierdut un membru foarte iubit”

Un alt doliu uriaş în lumea internaţională a sportului: britanicul Frank Williams, fondatorul celebrei echipe de Formula 1 care-i poartă numele, a decedat la vârsta de 79 de ani, a anunţat duminică echipa pe pagina oficială de Twitter. Sir Frank Williams era tetraplegic în urma unui accident de maşină produs în martie 1986 şi a petrecut ultimele decenii din viaţă într-un scaun cu rotile.

Preşedintele Formulei 1, Stefano Domenicali, a declarat că acest sport a pierdut „un uriaş”.

„Claire Williams a sunat în această dimineață pentru a mă informa despre vestea foarte tristă că iubitul ei tată, Sir Frank Williams, a murit.

A fost un adevărat gigant al sportului nostru, care a depășit cele mai dificile provocări din viața sa și a luptat în fiecare zi pentru a câștigat pe pistă, dar și în afara ei. Am pierdut un membru foarte iubit și respectat al familiei F1. Ne va fi dor de el.

Realizările sale incredibile și personalitatea lui vor rămâne pentru totdeauna în sportul nostru. Gândurile noastre sunt la familia și prietenii lui Williams în acest moment”, a declarat el.