Noi restricţii anunţate în Franţa! Guvernul de la Paris impune noi măsuri de luptă împotriva COVID-19, în încercarea de a evita un lockdown în perioada Sărbătorilor.

Ce restricţii a anunţat, joi, ministrul francez al Sănătăţii?

Olivier Veran, ministrul francez al Sănătăţii, a anunţat că începând de luni, 29 noiembrie, masca de protecţie va redeveni obligatorie “peste tot în interior” în locurile aglomerate, dar şi în locaţiile unde este nevoie de paşaportul verde, transmite agenţia AFP.

Mai mult, prefecţii sunt îndemnaţi să impună masca de protecţie obligatorie la toate evenimentele din aer liber, cum ar fi târgurile de Crăciun, unde se vor solicita certificatele verzi, sau în magazinele de “second hand”.

O altă restricţie anunţată de ministrul francez al Sănătăţii are legătură cu testele PCR. Valabilitatea acestor teste negative va fi redusă de la 72 de ore la numai 24 de ore.

Valul 5 este mai puternic şi mai îndelungat decât cel din vară. Franţa vrea să evite totuşi un lockdown

Aceste restricţii au fost introduse în încercarea de a nu se ajunge până la un lockdown, cum s-a întâmplat deja în ţări precum Austria sau Slovacia. Guvernul de la Paris nu preconizează “nici izolarea şi nici starea de alertă” în faţa valului 5, un val ce este “fără îndoială mai puternic şi mai îndelungat (…) decât cel din vară”, a precizat Olivier Veran.

“Vom putea trece peste acest val fără să recurgem la mijloacele cele mai coercitive” din ţările vecine, a adăugat ministrul Sănătăţii, precizând că, în acest stadiu, autorităţile nu vor decide “nici o închidere anticipată a centrelor comerciale şi nici restricţii impuse deplasării persoanelor”.

Începând din această sâmbătă, pe 27 noiembrie, a treia doză de vaccin anti-COVID-19 va putea fi administrată, în Franţa, “tuturor adulţilor după cinci luni de la cea de-a doua doză”.

“Practic, doza de supra-rapel vizează 25 milioane de francezi, dintre care 6 milioane deja au primit booster-ul, astfel încât mai rămân 19 milioane de francezi eligibili pentru cea de-a treia doză, prin urmare îi îndemnăm să se vaccineze în următoarele două luni”, a transmis ministrul francez al Sănătăţii.

Aceşti francezi vor trebui să facă dovada vaccinării cu doza a treia

În conferinţa de presă susţinută joi, oficialul a reamintit şi faptul că “din 15 decembrie, certificatul verde pentru cei de peste 65 de ani nu va mai fi valabil, dacă nu este inclusă şi cea de-a treia doză, sau dacă nu au trecut prin boală”.

Toţi adulţii francezi de peste 18 ani vor trebui să facă dovada vaccinării din 15 ianuarie 2022 cu doza de supra-rapel, după trecerea a maximum şapte luni de la vaccinarea cu schema completă.

În plus, Franţa analizează şi vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani, însă acest lucru nu va fi introdus înainte de “începutul anului 2022”.