Premieră la nivel mondial! O țară va organiza referendum pentru introducerea certificatului verde

După o campanie caracterizată de niveluri de ostilitate fără precedent în această țară, elvețienii vor vota duminică legile COVID-19 ale țării. Precum în mare parte din Europa, Elveția a cunoscut o furie din ce în ce mai mare față de restricțiile și presiunea vaccinurilor anti-COVID, scrie thelocal.ch

Amintim că aceasta nu este prima dată când elvețienii votează măsuri de sănătate pentru a combate o pandemie. În ziua de 13 iunie, legea privind coronavirusul a fost supusă votului popular , fiind astfel acceptată în acel moment cu mai mult de 60% din voturi.

Cea mai contestată modificare

În acest context, elvețienii sunt din nou chemați să se pronunțe prin vot asupra legii, ca urmare a modificărilor adoptate de Parlament în martie și împotriva cărora a fost organizat un referendum. Cea mai contestată modificare se referă la temeiul juridic al certificatului verde COVID, scrie sursa menționată.

Precum în alte țări, certificatul verde – care atestă vaccinarea, un test negativ sau recuperarea – este contestat în mod regulat prin demonstrații de stradă, dar, potrivit ultimelor sondaje, se așteaptă ca noua versiune a legii să treacă de urne și să fie aprobată de 61% dintre alegători. 38% sunt împotrivă, iar 1% sunt nehotărâți.

O țară a implementat super certificatul verde

Simultan, Italia impune noi restricții severe din dorința de a stopa contaminările în rândul cetățenilor. Consiliul de Miniștri din Italia a aprobat decretul care întărește măsurile anti-covid. În acest context, urmează să fie introdus „super certificatul verde” pentru persoanele vaccinate și oamenii deja vindecați. Oamenii care muncesc în Italia în sistemul de învățământ, serviciul de apărare și securitatea statului sunt obligați să se vaccineze.

Consiliul de Miniștri a decis implementarea unor noi restricții pentru combaterea celui de-al patrulea val epidemic din țară. Totodată, se înăspresc regulile pentru persoanele nevaccinate prin introducerea „super certificatului verde”. Acest document va fi disponibil doar pentru persoanele vaccinate și pentru oamenii vindecați pentru accesul în spațiile publice.

Valabilitatea certificatului verde obișnuit a fost redusă de la 12 luni la nouă luni. Începând cu data de 15 decembrie 2021, devine obligatorie vaccinarea angajaților din sistemul de învățământ, serviciul de apărare și securitatea statului.