Finalul anului acesta aduce schimbări majore pentru românii stabiliți în Italia. Consiliul de Miniștri din Italia a aprobat o nouă restricție anti-covid în scopul de a limita contaminările din rândul cetățenilor.

Astfel că urmează să fie impus „super certificatul verde”, ce va fi valabil în perioada 6 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, cu posibilitatea de prelungire.

Noi interdicții pentru românii nevaccinați

Consiliul de Miniștri a decis implementarea unor noi restricții pentru combaterea celui de-al patrulea val epidemic din țară, potrivit Rai News. Totodată, se înăspresc regulile pentru persoanele nevaccinate prin introducerea „super certificatului verde”. Acest document va fi disponibil doar pentru persoanele vaccinate și pentru oamenii vindecați pentru accesul în spațiile publice.

Valabilitatea certificatului verde obișnuit a fost redusă de la 12 luni la nouă luni. Începând cu data de 15 decembrie 2021, devine obligatorie vaccinarea angajaților din sistemul de învățământ, serviciul de apărare și securitatea statului.

Unde se poate intra doar pe bază de test negativ

După șase decembrie, persoanele nevaccinate, care posedă un test negativ, vor putea intra doar în spațiile destinate activității profesioanale, pentru servicii esențiale sau pentru călătorii pe distanțe lungi. În rest este nevoie de „super certificatul verde”. Mall-urile, restaurantele și cafenele sunt interzise persoanelor nevaccinate.

„Situația este sub control, ne aflăm în cea mai bună situație din Europa datorită campaniei de vaccinare care a fost un succes remarcabil. Anul acesta italienii au reacționat, acum vrem să păstrăm această normalitate, nu vrem riscuri. Situația epidemiologică în afara Italiei este foarte gravă. Și asistăm, de asemenea, la o înrăutățire ușoară, dar constantă, și la noi. Acoperirea vaccinală începe să slăbească în această perioadă”, a declarat premierul italian Mario Draghi, conform ANSA.

„Intervenim acum și pregătim din timp Crăciunul”

Mario Draghi a explicat raționamentul care a stat la baza introducerii „super certificatului verde”.

„Intervenim acum și pregătim din timp Crăciunul, în așa fel încât să permitem activităților economice să își planifice lunile următoare fără teama unor întreruperi care ar avea un impact economic asupra redresării: de aici și decizia de a elimina închiderile în zona galbenă sau portocalie și de a introduce restricții doar pentru cei care nu sunt vaccinați”, a explicat acesta.

Roberto Speranza, ministrul Sănătăţii din Italia, a anunțat schimbări semnificative în ceea ce privește vaccinurile anti-covid.

„În decret sunt abordate patru domenii: obligația care este deja în vigoare pentru anumite categorii și pe care o extindem la alte categorii: personalul nesanitar care lucrează în sectorul sanitar, poliția și armata și tot personalul școlar. Extinderea obligației va acoperi și cea de-a treia doză.”, a declarat Roberto Speranza.