Restricții pe bandă rulantă pentru persoanele nevaccinate! Le este interzis să intre în aceste locații

Cehia şi Slovacia au adoptat noile măsuri săptămâna trecută, după Austria, care a stabilit pentru prima restricții pentru persoanele nevaccinate, pentru ca luni să treacă la carantină completă. Totodată, restricțiile respective au fost impuse din cauza numărului record al infecțiilor zilnice, în timp ce ratele de vaccinare sunt în urma celor din majoritatea țărilor din UE, conform reuters.com

Potrivit sursei menționate, Slovacia are a treia cea mai scăzută rată de vaccinare din bloc, cu 46,8%, arată Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), în timp ce 60% din populaţia cehă are administrată cel puţin o doză de vaccin.

O posibilă revenire la măsurile de izolare

De asemenea, dezbaterea privind o posibilă revenire la măsurile de izolare atât pentru cei vaccinaţi, cât şi pentru cei nevaccinati este în creştere. În acest context, site-ul de ştiri slovac Dennik N raportând că guvernul ar putea discuta o propunere la o întâlnire de miercuri. Totuși, trebuie menționat că politicienii din Cehia s-au declarat împotriva carantinei.

Multe companii se tem de revenirea la restricţii mai dure, ca acum un an, când majoritatea magazinelor şi restaurantelor au fost nevoite să îşi închidă uşile înainte de sărbătorile de Crăciun.

„Cred că intrăm într-un alt blocaj… aşa că Crăciunul acesta va fi foarte asemănător cu ultimul”, a declarat Jakub Olbert la una dintre pieţele sezoniere din Praga pe care le organizează şi le aprovizionează. Acesta a spus că numărul de vânzători de la alte pieţe de Crăciun a fost deja redus la jumătate din cauza cerinţelor de distanţare, ceea ce a afectat afacerile.

Guvernul ceh trebuia să discute luni despre stabilirea stării de urgenţă, care îi va permite să ceară studenților la medicină să ajute în spitalele aflate în dificultate, unde mai mulți soldați au fost deja trimişi în unele locuri. Cadrul legal privind starea de urgenţă ar putea fi folosit şi pentru orice posibilă carantină ulterioară.

Potrivit noilor măsuri, doar persoanele care au fost vaccinate anti-COVID sau care s-au recuperat în ultimele şase luni pot vizita restaurante, hoteluri, servicii sau evenimente publice precum jocurile sportive. Într-o mare parte din Slovacia, guvernul a ordonat restaurantelor să închidă toate spaţiile interioare şi să servească numai la pachet, precum şi să restricţioneze accesul la servicii pentru cei nevaccinati.

Analiştii au spus până acum că impactul economic al noilor restricţii cehe ar putea fi limitat. Vaclav Starek, preşedintele Asociaţiei Hotelurilor şi Restaurantelor din ţară, a spus că cel mai important este menţinerea afacerilor în funcţiune, chiar dacă trebuie să se confrunte cu restricţii. Creşterea numărului cazurilor de COVID-19 în Republica Cehă vine pe fondul unui transfer de putere după alegerile din octombrie, deşi atât fosta administraţie, cât şi cea viitoare au vorbit împotriva restricţiilor, mai ales în cazul şcolilor.