Purtarea obligatorie a măștilor în spitale, policlinici, farmacii, magazine de optica, drogherii și în instituțiile sociale din Sofia este introdusă de Inspectoratul Regional de Sănătate al Capitalei, din data de 19 iulie.

Ordinul dat în Bulgaria se datorează numărului crescut de cazuri de persoane infectate cu COVID-19 și va fi valabil 30 de zile, putând fi modificat în funcție de situația epidemiologică din oraș.

Potrivit mediapool, se introduce o cerință de a respecta o distanță fizică de cel puțin 1,5 m și se recomandă munca de acasă. În instituțiile pentru copii se vor efectua controale sporite privind starea de sănătate a acestora, pentru a nu fi primiți cei cu simptome clinice de coronavirus, precum și alte boli infecțioase acute. Lucrătorii din instituțiile sociale pentru copii și adulți vor fi și ei verificați zilnic.

OMS insistă pentru purtarea măştii de protecție

În urmă cu o zi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avetizat că, în timp ce subvariantele Omicron ale coronavirusului provoacă un nou val de infectări în Europa, ţările trebuie să intensifice vaccinarea şi să reinstituie măsuri precum purtarea măştii în transportul public şi în spaţiile închise. Aceste acțiuni sunt necesare pentru a evita măsuri mai stricte odată cu apropierea sezoanelor de toamnă şi iarnă.

Semnalul a fost tras de directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge. El a susținut, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a îndemnat statele de pe continent să acţioneze acum pentru a preveni saturarea sistemelor sanitare, în condiţiile în care subvarianta Omicron BA.5 se răspândeşte intens.

”Avem o creştere a numărului cazurilor (…), într-o societate care funcţionează aproape la fel ca înainte” de pandemie, a remarcat responsabilul OMS, care a insistat că este nevoie de purtarea măştii, de aerisirea spaţiilor închise şi de administrarea celei de-a doua doze de vaccin booster, înainte ca serurile specifice noilor variante să fie disponibile în toamnă”, a spus Hans Kluge.

Masca de protecție revine și în România?

În cazul României, Alexandru Rafila a vorbit marți, 19 iulie, despre situația epidemiologică de la noi din țară. Ministrul a subliniat că numărul de infectări cu COVID-19 va creşte până la mijlocul lunii august, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Sănătăţii. El a subliniat că sistemul sanitar trebuie să fie pregătit, mai ales în zona de ambulatoriu, până la toamnă, pentru un val şase al pandemiei de COVID-19.

Ministrul a dat detalii și despre introducerea obligativităţii purtării măştii de protecţie sanitară.

„Dacă discutăm despre mască, în general, însă, în spaţiile închise, aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, noi nu putem face decât o recomandare în momentul de faţă, dar, în mod evident, dacă va exista o situaţie care să pună în pericol sistemul de sănătate, (…) sigur că noi vom prezenta această situaţie, iar Guvernul României este îndrituit să ia măsurile pe care le consideră necesare într-un astfel de context”, a conchis Alexandru Rafila.