Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut recent o reacție inedită după plecarea din funcția de cancelar al Germaniei a Angelei Merkel. Acesta i-a transmis că „va fi întotdeauna binevenită”. Mai mult, apar informații că ar putea să primească un loc într-o companie rusă, cum a fost și cazul lui Gerhard Schröder, fost cancelar al Germaniei, care a ajuns director al companiei Rosneft.

Vladimir Putin, extrem de amabil cu Angela Merkel

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a trimis joi un mesaj de rămas bun fostului cancelar german Angela Merkel cu ocazia plecării de la conducerea guvernului german, în care i-a mulţumit pentru „atâţia ani de cooperare fructuoasă”, transmit EFE şi Interfax care citează o informare oficială a Kremlinului.

Putin a vorbit despre „contribuţia semnificativă” a Angelei Merkel la „dezvoltarea relaţiilor ruso-germane” şi „disponibilitatea ei pentru un dialog în baza respectului reciproc”. Mai mult, liderul rus a vorbit neprotocolar, la per tu.

„Am avut un contact permanent şi am încercat să găsim căi de depăşire până şi a celor mai dificile situaţii. În anii cât ai fost în fruntea guvernului german, tu ai câştigat pe bună dreptate un mare prestigiu în Europa şi în lumea întreagă. Sunt sigur că experienţa ta prodigioasă ca om de stat şi politician va fi la mare căutare. Şi, desigur, vom continua comunicarea noastră prietenoasă”, i-a transmis Putin Angelei Merkel.

Ce propunere i-a făcut fostului cancelar german

Mai mult, Putin i-a spus că va fi „întotdeauna” binevenită în Rusia, ţară pe care a vizitat-o de multe ori în cei 16 ani cât a condus guvernul de la Berlin 2005-2021). De asemenea, Merkel, la rândul său, i-a mulţumit liderului rus pentru munca lor comună şi i-a urat succes în dialogul cu noul cancelar german, Olaf Scholz.

Putin, de 20 de ani la putere în calitate de preşedinte şi ca premier (între 2008 si 2012) a avut în persoana lui Merkel probabil liderul european cu care a avut cea mai deschisă relaţie, în mare parte pentru că liderul rus vorbeşte germana. Totuși, totul s-a schimbat odată cu anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014. De atunci, Berlinul a susţinut sancţiunile împotriva Moscovei în cadrul Uniunii Europene şi a mediat ulterior împreună cu Franţa încetarea ostilităţilor în Donbas prin semnarea acordurilor de pace de la Minsk în februarie 2015.