Angela Merkel se va retrage oficial din funcția sa de cancelar al Germaniei săptămâna viitoare. Aceasta a îndeplinit 16 ani de mandat și urmează să fie succedată de politicianul social-democrat Olaf Scholz, care va fi învestit în funcția de cancelar după ce va primi undă verde finală.

Muzică punk la ceremonia Angelei Merkel

În timpul ceremoniei oficiale pentru Angela Merkel, participanții au avut ocazia de a asculta un mix de muzică selectată personal de liderul demisionar.

„Großer Zapfenstreich”, membrii forțelor armate, au interpretat un cântec din anul 1960, versurile melodiei includeau afirmațiile „Nu pot să mă conformez, nu pot să mă mulțumesc, încă vreau să câștig”.

Invitații evenimentului oficial au ascultat și melodia „You Forgot The Color Film”, care a fost interpretată prima dată de cântăreața punk est-germană Nina Hagen, potrivit CNN.

Rolul de cancelar al Germaniei, o provocare pentru Merkel

Angela Merkel a declarat că anii petrecuți la conducerea țării au reprezentat o provocare din punct de vedere politic și personal, dar i-a adus și o mulțime de bucurii. Aceasta și-a deschis sufletul în fața mulțimii și a rostit un discurs emoționant în cadrul ceremoniei de la Berlin.

„În același timp, a fost o poziție profund satisfăcătoare”, a spus aceasta.

Angela Merkel, mesaj de mulțumire pentru cadrele medicale

Aceasta a ținut să le mulțumească personal „soldaților din prima linie” în lupta cu coronavirusul. Angela Merkel a spus că este recunoscătoare pentru toate eforturile depuse de personalul medical pe parcursul pandemiei provocată de Covid-19. Aceasta și-a încheiat discursul aplaudând capacitatea Germaniei de a se angaja într-un discurs pro-democratic constructiv de-a lungul ultimilor doi ani.

„Democrația noastră trăiește din capacitatea de a se angaja critic cu ideile și de a-și corecta calea și trăiește din echilibrarea respectului pe care îl avem unii pentru alții și a interesului pe care îl avem unii pentru alții – bazat pe solidaritate, și încredere – și, de asemenea, încrederea în fapte și încrederea că, acolo unde înțelegerea științifică este negată și teoriile conspirației sunt urmărite și incitarea la ură este urmărită”, a trasnmis Angela Merkel.

Aceasta a încheiat spunând că perioada epidemică a demonstrat „cât de importantă este încrederea în politicieni, în știință și în discursul public și în societate, dar și cât de fragile pot fi aceste lucruri”.