Cancelarul Angela Merkel vine cu precizări de ultimă oră în contextul evoluției nefavorabile a pandemiei de coronavirus pe teritorul țării. Aceasta anunță că Germania va da începe un lockdown la nivel național care vizează persoanele nevaccinate, relatează CNN.

Mai exact, potrivit ultimelor informații, în cazul germanilor care nu sunt vaccinați interzice accesul la toate activitățile cu excepția celor esențiale, cum ar fi supermarketurile și farmaciile, pentru a limita răspândirea COVID-19.

Vestea a fost transmisă atât de cancelarul Angela Merkel, cât și succesorul ei, Olaf Scholz, în urma unei ședințe de criză cu liderii regionali. Pe lângă impunerea lockdown-ului pentru persoanele nevaccinate, cei doi oficiali germani anunță că vor propune și vaccinarea obligatorie, care dacă va fi votată în Parlament, aceasta ar putea intra în vigoare din februarie 2022.

Totodată, în timpul anunțului făcut, Angela Merkel a mai subliniat și faptul că situația este „foarte gravă” și că e nevoie de un „act de solidaritate națională”. Ea a adăugat că el de-al patrulea val trebuie rupt, iar autortățile nu au reușit până acum să facă acest lucru, motiv pentru care este nevoie de măsuri mai dure.

Angela Merkel este îngrijorată

„Am înțeles că situația este foarte gravă și dorim să luăm măsuri suplimentare pe lângă cele deja luate. Pentru a face acest lucru, al patrulea val trebuie să fie rupt și acest lucru nu s-a întâmplat încă”, a spus cancelarul german.

De menționat este faptul că anunțul venit din partea Germaniei este similar cu cel al Austriei, prima țară care a impus carantină pentru persoanele nevaccinate. Amintm și faptul că în urmă cu câteva zile, Viena a decis inclusiv vaccinarea obligatorie din februarie. Conform presei internaționale, austrecii care refuză să-și facă vaccinul ar putea primi amenzi de până la 7.200 de euro.

La rândul ei Grecia a luat o măsură similară pentru a stopa valul de infectări. Marți, țara preferată a românilor a anunțat marți că va impune obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 pentru toate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, o măsură drastică luată într-o perioadă în care țara se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri.

La fel ca și în Austria, cei care vor refuza să se vaccineze vor fi amendați cu câte 100 de euro în fiecare lună, începând din 16 ianuarie, o amendă mult mai mică însă față de austrieci.