Semnal de alarmă în România, chiar în prag de Sărbători!

Alexandru Rafila: Comportamentul individual este cel care o să dicteze situaţia pe care o să o întâmpinăm

Noul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, este revoltat de comportamentul românilor din această perioadă, care se înghesuie în număr mare la târgurile de Crăciun organizate în mai multe oraşe din ţară, ignorând pericolul reprezentat de coronavirus.

“În loc să avem Sărbători liniştite, facem tot posibilul să le stricăm”, spune Rafila, care adaugă că ar trebui să consolidăm mai întâi trendul descendent pe care ne aflăm şi să golim spitalele COVID.

“Lumea are impresia că pandemia s-a încheiat. În loc să avem Sărbători liniştite, facem tot posibilul să le stricăm. Comportamentul individual este cel care o să dicteze situaţia pe care o să o întâmpinăm de Sărbători și mai ales după Sărbători, în ianuarie.

Faptul că ne aflăm pe un trend descendent ar trebui consolidat. Măcar să se golească spitalele. Încă sunt cifre îngrijorătoare. Așteptările doar din partea Ministerului Sănătăţii sunt insuficiente”, a declarat ministrul Sănătăţii pentru România TV.

Cât despre un nou lockdown în România, Alexandru Rafila spune că nu se pune problema de aşa ceva în această perioadă, însă le transmite românilor să fie puţin mai temperaţi, pentru a se evita pericolul infectărilor în masă.

Cele trei scenarii posibile în cazul variantei Omicron

Cu această ocazie, ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre noua variantă Omicron şi despre cele trei scenarii cu care ne-am putea confrunta, în contextul acesteia.

“Până acum această variantă se transmite mai repede decât celelalte. De aici plecăm cu trei scenarii. Cel favorabil ar fi că acesta să se transmită mai repede, dar patogenitatea să fie mai mică. Ar deveni o viroză respiratorie obișnuită.

Celelalte două scenarii nu sunt la fel de optimiste. A doua variantă ar putea fi cu simptomatologie nemodificată față de varianta Delta. Asta ar duce la o și mai mare aglomerare a sistemului de sănătate. Cel mai rău scenariu ar putea constă într-o evoluție în care ai un număr mare de cazuri și o simptomatologie mai gravă decât în cazul variantei Delta.

Eu cred că o să fie una dintre primele două variante. În general, în cazul acestor viroze, cu cât crește transmisibilitatea, s-a observat că patogenitatea tinde să scadă, a mai declarat, luni seară, Alexandru Rafila.