Ce vedem în cazul variantei Omicron este total neprevăzut

Virusologul Mihnea Boștină, profesor la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, a vorbit pentru fanatik.ro despre varianta Omicron, punctând că avem de-a face cu o situație imprevizibilă.

„Până acum, variantele precedente aveau un număr mic de mutații. Dacă vorbim doar de proteina Spike, cea responsabilă pentru interacțiunea cu receptorul celular și declanșarea infecției, acestea erau extrem de limitate.

Spre exemplu, varianta Alpha avea 3, varianta Beta avea 5, iar varianta Delta are 4. Mai mult decât atât, multe din aceste mutații sunt comune mai multor variante. Ceea ce știm, așadar, până acum, e faptul că avem un număr limitat de mutații, care în diferite combinații pot crea variante cu proprietăți diferite. În cazul Delta s-a văzut că o combinație câștigătoare poate înlocui aproape complet ceilalți competitori.

Ce vedem în cazul variantei Omicron este total neprevăzut. Avem o întreagă constelație de peste 30 de mutații doar în proteina Spike! Consecințele asupra structurii proteinei și implicit ale proprietăților derivate de aici sunt complet imprevizibile”, a adăugat Mihnea Boștină.

Specialistul a explicat cât de eficiente sunt vaccinurile

De asemenea, specialistul a fost întrebat și cât de eficiente sunt vaccinurile și anticorpii în fața acestui nou pericol.

„În primul rând, se pune întrebarea în ce măsură vaccinurile pe care le avem vor funcționa împotriva acestei variante. Un răspuns scurt și ambiguu ar fi — nu știm. Un răspuns scurt și optimist ar fi— probabil, într-o anumită măsură. Pentru că, în general, vaccinurile oferă un anumit grad de protecție chiar pentru variante virale diferite.

Din păcate, numărul mare de mutații pe care le vedem împânzite pe toată suprafața proteinei sugerează că mare parte din anticorpii existenți vor fi puțin eficienți sau chiar își vor pierde cu totul afinitatea în fața acestei noi întrupări moleculare.

Din fericire, sistemul imunitar nu recurge exclusiv la anticorpi ca armă împotriv infecțiilor, iar restul arsenalului ar trebui să funcționeze în continuare la parametrii așteptați.

În curând vom avea acces și la alte medicamente care nu vizează proteina Spike, ci alte proteine virale. Acestea sunt, în general,  mult mai conservate și foarte probabil inhibitorii care le vizează  nu își vor diminua efectul.

Doar dintr-un șir de mutații identificate în analizele genomice, nu putem prezice dacă această variantă va fi mai agresivă, dacă se răspândește mai rapid, sau cât de surprins va fi sistemul imunitar de noile mutații. Aici trebuie să așteptăm datele epidemiologice – cât de rapid se răspîndește și datele de laborator – care sunt proprietățile in vitro ale noii variante.  Și, dacă e cazul, va trebui să așteptăm noi variante de vaccin adaptate acestei noi variante”, a răspuns Mihnea Boștină.