Pandemia a schimbat modul în care lucrăm, a crescut gradul de conștientizare cu privire la politica de sănătate, iar în domeniul medicinei a dus la un salt uriaș pentru tehnologia vaccinurilor, potrivit unei analize semnate de Matthew Rozsa pe site-ul Salon.

Una dintre marile realizări în toiul pandemiei a fost modul în care oamenii de știință din întreaga lume au lucrat împreună pentru a crea mai multe vaccinuri eficiente, în mai puțin de un an.

Viziunea unui vaccin pe bază de ARNm a trecut de la vis la realitate

Ceea ce poate fi însă considerat un eveniment revoluționar este biotehnologia apărută în urma pandemiei. Mai exact, viziunea unui vaccin pe bază de ARNm, care a trecut de la vis la realitate. De aceea, crearea cu succes a unui vaccin pe bază de ARN mesager ar putea avea repercusiuni asupra modului în care anumite maladii vor putea fi tratate de-acum înainte.

Un astfel de vaccin ar putea ajuta oamenii care suferă de boala Lyme

Acea tehnologie, a cărei dezvoltare a fost accelerată de pandemie, este deja studiată pentru a trata alte boli. La începutul acestei luni, oamenii de știință de la Universitatea Yale au creat un prototip de vaccin ARNm care a protejat un cobai de bolile transmise de căpușe, antrenându-i sistemul imunitar să recunoască și să lupte cu proteinele transmise de căpușe. Acum, se speră că un astfel de vaccin ar putea fi folosit pentru a ajuta oamenii care suferă de boala Lyme, în urma mușcăturii de căpușe.

Ar putea trata și infecțiile cu HIV, cancerul și gripa

De altfel, în ultima vreme s-a tot spus că vaccinurile pe bază de ARNm pot fi considerate un fel de ”Sfântul Graal” al inovației medicale. Cercetătorii cred că aceste vaccinuri și biotehnologia lor ar putea fi folosite pentru a lupta împotriva unor boli ca HIV, cancer și gripă.

Ce conțin vaccinurile pe bază de ARNm

După cum sugerează și numele, vaccinurile ARNm depind de acidul nucleic cunoscut sub numele de ARN. ARN este o moleculă similară cu ADN-ul, dar este monocatenar (ADN-ul este dublu catenar) și joacă numeroase roluri în menținerea celulelor în viață și sănătoase. Dar ARN și ARNm nu sunt același lucru. ARNm se referă la „ARN mesager”, un tip specific de ARN care (așa cum se spune în numele său) transmite informații de la codurile genetice din nucleu la citoplasmă, unde sunt fabricate proteinele.

Anterior, vaccinurile conțineau fie o versiune moartă, fie o versiune slăbită a unui agent patogen, pe care sistemul imunitar ar fi fost învățat să-l recunoască. Dar vaccinurile pe bază de ARNm nu conțin niciun virus viu sau mort. În schimb, conțin un set de instrucțiuni (în ARNm) care infectează unele dintre celulele gazdei și le face să scuipe o bucată de proteină asociată cu un agent patogen.

În cazul vaccinurilor produse de Pfizer și Moderna, ARN-ul lor mesager conține un material genetic care instruiește organismul să producă proteina-Spike. Această proteină se găsește pe peretele exterior al coronavirusului SARS-CoV-2. Vaccinurile ARNm au avut un succes extraordinar în protejarea celor vaccinați. Acestea reduc semnificativ probabilitatea îmbolnăvirii, iar persoanele care dezvoltă infecții cu variante mutante se îmbolnăvesc foarte rar. După cum se știe, vaccinurile pe bază de ARNm au fost primele lansate pe piață de companiile Pfizer/BioNTech și, respectiv de Moderna.