Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Parchetului European să înceapă investigarea modului în care Comisia Europeană a făcut achizițiile de vaccinuri anti-COVID-19.

“Achiziția acestor vaccinuri este afacerea secolului sau, poate chiar a mileniului. Sunt în joc foarte multe miliarde euro din banii contribuabililor europeni. Suntem cu toții îndreptățiți să aflăm cum au fost negociate aceste contracte, care sunt legăturile familiei Von der Leyen cu Big Pharma, de ce au fost secretizate contractele”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

AUR îi cere lui Kovesi să o investigheze pe Ursula von der Leyen

“Instituțiile europene sunt primele chemate să dea exemplu de transparență și de intransigență cu privire la cheltuirea banilor publici. Îi cer dnei Kovesi să se implice personal din funcția de procuror șef pentru a face lumină în acest caz”, a spus George Simion.

S-a pornit o investigație împotriva președintei Comisiei Europene Ursula Von der Leyen după ce aceasta a refuzat să facă publice discuțiile private pe care le-a avut cu CEO-ul firmei Pfizer despre achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin, arată instituția europeana într-un comunicat remis public.

Scandalul a pornit după ce New York Times, pe data de 28 aprilie 2021, sub titlul “Cum a finalizat Europa o înțelegerea pentru vaccinul Pfizer prin SMS şi apeluri telefonice, a publicat un articol în care descrie, citând surse interne, că Ursula von der Leyen ar fi purtat discuții directe şi personale cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, pentru încheierea unui nou contract cu Pfizer.

“Si, cum au vorbit, două lucruri au devenit clare: Pfizer ar putea avea mai multe doze pe care le-ar putea oferi Uniunii – mult mai multe. Iar Uniunea Europeana ar fi încantat să le aibă”, se arată în articol.

Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului European, din 30 mai 2001, prevede că fiecare cetățean al UE are “acces maxim și simplificat” la toate documentele aflate în posesia Comisiei, a Parlamentului UE și a Consiliului ţărilor membre.

Potrivit relatărilor făcute de Spiegel.de, gestionarea efectivă a documentelor de către Comisia Europeană este însă în puternic contrast cu regulile de transparență auto-impuse:

“Comisia șterge masiv e-mailuri, iar sms-urile și chat-urile nici măcar nu sunt arhivate – pentru că sunt de scurtă durată. Este posibil ca mesajele-text dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, să fi dispărut și ele”, se arată în articol.