Varianta BA.2.86 de virus COVID-19, care fost botezată „Pirola” şi care circula deja în Danemarca, în Statele Unite şi în Israel, a fost descoperită şi la un pacient din regiunea Grand Est din Franţa, relatează AFP.

O nouă tulpină COVID-19 prezintă multe mutații

Această subtulpină din familia Omicron, monitorizată de OMS, face obiectul unei atenţii deosebite, deoarece prezintă un număr mai mare de mutaţii, ceea ce o face susceptibilă de a evolua mai semnificativ şi de a se răspândi mai uşor, a subliniat Brigitte Autran, preşedinta Comitetului de supraveghere şi anticipare a riscurilor sanitare.

Institutul de Sănătate Publică din Franţa a lansat o anchetă pentru a aduna informaţii epidemiologice şi pentru a documenta acest prim caz depistat în Grand Est.

Până în prezent, această variantă fusese detectată în mai multe ţări, printre care Statele Unite, Danemarca şi Israel, dar nu şi în Franţa.

OMS a decis să clasifice această nouă variantă, supranumită „Pirola” pe reţelele sociale, în categoria variantelor aflate sub supraveghere din cauza numărului foarte mare (peste 30) de mutaţii ale proteinei Spike pe care o poartă. Proteina Spike este cea care conferă virusului aspectul său ţepos şi care permite SARS-CoV-2 să pătrundă în celulele gazdei.

Chiar dacă BA.2.86 ar provoca o creştere majoră de infecţii, „nu ne aşteptăm să vedem niveluri comparabile de îmbolnăviri grave şi decese cu cele pe care le-am văzut la începutul pandemiei, când s-au răspândit variantele Alpha, Delta sau Omicron„, a comentat recent François Balloux, care deţine catedra de bioinformatică la University College London.

O altă tulpină vine cu un simptom neplăcut

Pe de altă parte, o altă tulpină de Covid-19, cunoscută sub numele de BA.5, continuă să se răspândească. Ea se pare că provoacă un simptom nocturn neobișnuit.

Această tulpină, considerată apropiată de Omicron, a devenit dominantă, după ce a depășit-o pe predecesoarea sa în urmă cu câteva săptămâni, transmite Mirror.

În timp ce BA.5 împărtășește simptome similare cu Omicron, aduce un plus nedorit pe listă – transpirații nocturne. Multe persoane infectate au raportat că au experimentat acest simptom neplăcut.

„Un simptom în plus față de BA.5 pe care l-am văzut în această dimineață este transpirația nocturnă. Nu este ciudat?”, a remarcat Luke O’Neill, profesor de biochimie la Trinity College Dublin.

În prezent, BA.5 reprezintă aproximativ 65% din cazurile de Covid-19 în SUA, potrivit CDC, iar în Marea Britanie sunt suspectate niveluri similare. Oamenii de știință speculează că severitatea sa ar putea fi asemănătoare cu cea a Omicron, putând provoca mai puține cazuri grave și decese decât tulpinile anterioare, precum Alpha și Delta. Cu toate acestea, la fel ca Omicron, se crede că BA.5 este mai transmisibilă.