Noua variantă se transmite mult mai ușor

Cu toate acestea, cercetătorii din domeniul sănătății spun că subvarianta Arcturus este mai transmisibilă decât alte tulpini Omicron, dar nu există dovezi care să sugereze că este mai gravă.

Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al Institului de Boli Infecțioase Matei Balș, a vorbit despre această subvariantă a COVID-19.

„Eu cred că nu vom vorbi de agresivitate, vom discuta despre contagiozitate, care, de altfel, e o caracteristică a pandemiei în momentul de față – să avem variante virale care să transmite extrem de ușor, cu apariție de focare, cu transmiterea în colectivități și nu numai, însă nu și virulență sporită”, spune medicul.

Medicul infecționist spune că am ajuns în „etapa de conviețuire cu virusul”, dar noile variante nu vor schimba semnificativ „regulile jocului”.

„Este de așteptat să ai variante și subvariante și vă reamintesc că din 2022 vorbim despre Omicron și despre subvariantele lui. Spuneam și atunci, repet și acum că în momentul de față suntem deja în etapa de conviețuire cu virusul, odată cu varianta Omicron și, indiferent ce variante sau subvariante vom mai avea, ele nu vor schimba regulile jocului într-o măsură semnificativă”, a mai punctat Adrian Marinescu.

Cele mai multe cazuri au fost raportate în India

India, care se confruntă cu cel mai mare număr de infecții Covid-19 din ultimele luni, a raportat majoritatea infecțiilor Arcturus din lume de când varianta a fost detectată pentru prima dată în ianuarie. În Australia, au fost raportate 143 de cazuri până la 17 aprilie, adică 3,9% din cazurile înregistrate la nivel mondial, potrivit OMS.

Profesorul Peter Collignon, expert în boli infecțioase la Australian National University, a declarat că Arcturus poate fi mai transmisibil, dar oamenii nu ar trebui să intre în panică, deoarece nu există dovezi care să sugereze că este mai grav decât alte subvariante Omicron.

„Avem acum o protecție foarte bună, risc scăzut de deces și internare în spital, iar acest lucru se datorează unui amestec de vaccinuri și imunitate din cauza infectării naturale, dar avem, de asemenea, medicamente și alte metode de intervenție pentru a reduce riscul”, a spus acesta, potrivit The Guardian.

El a spus că este puțin probabil ca o nouă subvariantă a Omicron să fie clasificată ca variantă îngrijorătoare.

De asemenea, Dr. Sarah Palmer, expert în boli infecțioase și co-director al centrului de cercetare a virusurilor de la institutul Westmead pentru cercetare medicală, a declarat că noua subvariantă este un memento că nu am scăpat încă de Covid-19.