Se schimbă proiectul de lege pentru Certificatul Verde? PSD vrea un parteneriat între autorităţi şi oameni

În acest context, Gabriel Zetea a mai spus că „certificatul verde a fost gândit mai mult ca o măsură de coerciţie împotriva românilor” iar ministrul PSD Alexandru Rafila „îl gândeşte altfel, ca un parteneriat.”

„Nici măcar nu cred că vom mai vorbi despre un certificat verde, ci vom vorbi despre un certificat pentru gestionarea situaţiei pandemice, împotriva COVID-19, ca să înţelegem că este un certificat implementat pentru această pandemie şi nu ca să rămână, să alimenteze teoriile conspiraţiei”, a mai deputatul social democrat.

Gabriel Zetea este de părere că proiectul va trece la Parlament

De asemenea, Gabriel Zetea a mai susținut că proiectul va trece de Parlament. Potrivit celor spuse, se va întâmpla în maxim două săptămâni.

„Nu e uşor, există două exreme în Parlament, unii care vor un certificat verde care şi din punctul meu de vedere este neconstituţional şi limitează drepturile persoanelor, şi unii care nu îl vor deloc, cei de la AUR. Trebuie să găsim varianta de mijloc, să fie şi eficient pentru combaterea pandemiei, dar să nu încălcăm drepturi, şi să nu îl folosim ca o metodă de coerciţie. Asta s-a încercat de doi ani de zile, să fie forţaţi, cel puţin o parte din populaţie, să accepte unele măsuri. Nu a mers, îl putem îmbunătăţi cu un parteneriat între autorităţile publice şi oameni, cetăţeni”, a completat ministrul PSD.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre certificatul verde în România, precizând că nu s-a renunțat la ideea impunerii documentului la locul de muncă. Ministrul a explicat în ce condiții se va aplica certificatul verde la serviciu.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, la Antena 3, despre certificatul verde și despre impunerea sa la locul de muncă. Oficialul a fost întrebat duminică seara dacă documentul va fi obligatoriu la serviciu, indiferent dacă este vorba despre sectorul privat sau public.

Acesta a explicat că părțile au progresat în ceea ce privește consensul și că se dorește ca certificatul verde să fie introdus la locul de muncă atunci când există justificare epidemiologică.

„Consensul a progresat, avem un feedback pozitiv şi cred că adoptarea unui certificat verde cu toate categoriile de eventualităţi – vaccinare, testare, trecere prin boală – este oportună.

Vrem ca el să fie introdus atunci când există justificare epidemiologică, când e raţional, şi să renunţăm la el când nu mai e cazul. Asta e ideea, să nu fie pentru totdeauna”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, duminică, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.