„Această perioadă de răgaz între cele două valuri… este firesc să ne bucurăm de sărbători şi de cei dragi, dar nu este firesc să abandonăm măsurile de precauţie şi să nu ne pregătim pentru valul Omicron”, a spus Dr Octavian Jurma.

„Unele măsuri vor fi reintroduse peste câteva săptămâni”

Dr Octavian Jurma a explicat că, în ciuda relaxării actuale, anumite restricții vor fi reimplementate la începutul noului an. De asemenea, acesta încurajează utilizarea măștii sanitare pentru protecția împotriva infectării.

„Unele măsuri pe care le luăm acum sunt cumva gratuite şi vor fi reintroduse peste doar câteva săptămâni. Portul măştii, de exemplu. Ştim foarte bine că avem tot mai multe date că Omicron ocoleşte extrem de uşor imunitatea după infectare cât şi după vaccinare, atunci masca devine foarte importantă ca măsură de protecţie, şi atunci avem decizii care sunt de fapt subiective, ce înseamnă zonă cu aglomeraţie.

Nu există o definiţie legală, obiectivă, în afară de staţii şi târguri să zicem, dar în rest orice persoană care se află în proximitate de 2 metri de tine ar trebui să pună în mod automat masca, nu avem încă acest obicei, era mai simplu să-l lăsăm, unele obiceiuri sunt greu de format şi uşor de pierdut”, a spus acesta.

Petrecerile de Crăciun și Revelion, a doua măsură periculoasă

Dr Octavian Jurma a explicat că petrecerile de Crăciun și Revelion, unde un număr considerabil de oameni i-au contact direct, reprezintă un mediu propice pentru răspândirea noii tulpini Omicron, pentru care nu există încă un vaccin. Drept urmare, acesta recomandă persoanelor care vor petrecere în decembrie să stea izolate o săptămână și să se testeze anti-covid.

„A doua măsură oarecum periculoasă, tocmai că pe finalul lunii decembrie, când ştim că Omicron va fi cu siguranţă în circulaţie comunitară şi în România sunt aceste petreceri de Revelion, mai ales. În general petrecerile de Crăciun sunt în familie, dar de Revelion sunt foarte mulţi oameni, s-a văzut şi din anunţurile pensiunilor că au început rezervările, oamenii nici nu s-au gândit că vor putea petrece în cadru mai extins, şi vedem peste tot că aceste petreceri sunt un factor foarte favorizant al răspândirii virusului.

Anul trecut, în ianuarie, valul trei a debutat la două săptămâni după deschiderea şcolilor, acum, de data aceasta, şcolile se vor deschide imediat după revenirea din vacanţă. Dacă tot ne-am întâlnit, să nu ieşim în următoarele 7 zile. Dacă vom fi simptomatici, ne putem testa, însă pericolul transmisiei asimptomatice este iarăşi foarte mare în Omicron pentru că orice virus îşi caută de fapt persoanele vulnerabile, prin intermediul celor care nu sunt neapărat simptomatici, scopul virusului este să circule”, a explicat Dr. Octavian Jurma.

Accesul în lăcașurile de cult

Dr Octavian Jurma promovează implementarea certificatului verde în biserică. Acesta a explicat că lăcașurile de cult, în special în decembrie, sunt spațiile publice des circulate, ceea ce face ca șansele răspândirii coronavirusului să crească.

„Sfântul Sinod din Grecia a cerut certificat verde la intrarea în biserici, noi l-am refuzat, nu numai atât, dar preoţii nu sunt obligaţi să poarte mască, în foarte multe sate, biserica este cel mai important loc de socializare, mai ales în această perioadă, nu este niciun motiv să nu asigurăm un filtru de protecţie epidemiologică la intrarea în orice spaţiu în care suntem mai mulţi.”, a spus acesta, potrivit adevarul.ro.