CNSU s-a reunit în ședință, marți seară. La finalul acesteia, Raed Arafat a explicat ce măsuri vor fi relaxate. Astfel, potrivit șefului DSU, interdicțiile de circulație din timpul nopții vor fi eliminate. Totodată, programul magazinelor urmează să fie prelungit.

„Se propune în cazul acestei hotărâri eliminarea interdicțiilor de circulație în timpul nopții. După cum cunoașteți era limita 23.00, după care era circulația oprită pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală. Astfel, aceste interdicții se elimină.

Totodată, crește intervalul orar de la 21.00 la 22.00 pentru toți agențiii economici, magazine restaurante, etc. De asemenea, se elimină obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise și rămâne obligatorie doar în spațiile aglomerate precum stații de autobuz, piețe, cozi, târguri și în trasportul în comun. Masca de protecție rămâne obligatorie în spațiile închise”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai vorbit și despre accesul în mall sau în marile magazine din țară. Potrivit acestuia, persoanele care se testează pentru COVID pot prezenta testul negativ pentru a avea acces în astfel de magazine.

Persoanele cu test negativ pot intra în mall

„Permiterea accesului în mall-uri, magazine mari, se va permite și persoanelor testate cu un test PCR de 72 de ore sau test antigen de 48 de ore. La magazinele mai mici până la 200 de metri pătrați nu va fi necesară prezentarea documentului, dar trebuie să se stabilească numărul de persoane care intră în magazin. Pentru aceasta mărime pot fi simultan maxim 50 de persoane”, a adăugat șeful DSU.

În ceea ce privește capacitatea activităților, Raed Arafat precizează că toate activitățile care funcționau până acum la 30% vor fi permise până la 50%.

Referitor la restricțiile din noaptea de revelion și de crăciun, șeful DSU a precizat că nu vor exista restricții de oră, ci doar de limitare a persoanelor.

„Pentru nopțile de Crăciun și Anul nou nu vor fi restricții pentru oră, dar cu limita de 50% la locurile care vor fi ocupate și cu prezentarea certificatului verde. La locurile de cazare, până acum erau doar persoanele vaccinate. Acum se adaugă și persoanele testate negativ pentru COVID”, a mai spus Raed Arafat, după finalul ședinței CNSU.

Hotărârea CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgenă a adoptat în ședința de astăzi, 7 decembrie 2021, Hotărârea numărul 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menținerea măsurilor în vigoare, la care se adaugă următoarele excepții:

-eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;

-creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -22,00;

-eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;

-eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;

-permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

-permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

-permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

HCNSU nr 112 prelungire alerta