În acest context, Partidul Social Democrat a decis marți, 10 noiembrie, în Parlament, ca piețele agroalimentare să poată funcționa chiar și în spațiile închise.

Așadar, deputații au votat modificarea unui act normativ prin care se stabilește că, pe durata stării de alertă, piețe pot funcționa și în spațiile închise, chiar dacă în hotărârea Guvernului este scris contrariul.

Modificarea actului normativ a primit 98 de abțineri din partea deputaților PNL și USR și un singur vor împotrivă. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Anterior acestui vot, Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor a adoptat un raport de admitere la proiectul de lege care aprobă OUG 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, notează știrileprotv.ro.

A fost adoptat un amendament propus de Marcel Ciolacu și Daniel Zamfir

În contextul anterior menționat, a fost admis un amendament propus de către liderul PSD, Marcel Ciolacu, și de către senatorul din același partid, Daniel Zamfir.

Amendamentul prevede ca piețele în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante şi talciocurile pot rămâne deschise în perioada stării de alertă, ”cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară”.

Ce mai prevede amendamentul

”Pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile, aşa cum sunt definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările şi completările ulterioare, îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea restricţiilor referitoare la distanţarea socială şi a măsurilor de protecţie sanitară”, se arată în amendamentul care a fost deja admis, semnat de Marcel Ciolacu şi Daniel Zamfir.

Fiecare partid cu părere lui

La dezbaterile generale, deputatul PSd Daniel Suciu a precizat că prin amendamentul referitor la piețe, partidul din care face parte corectează măsura pe care a impus-o PNL.

“Guvernul PNL vine şi spune că închide pieţele, iar parlamentarii PNL astăzi au votat în comisie împotriva acestei decizii. Cred că este cel mai bun lucru pe care puteaţi să-l faceţi, pentru că o asemenea măsură este aberantă, o prostie şi pieţele pentru producătorii români trebuie să fie deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă şi prevenţie”, a spus Suciu.

La rândul lui, Florin Roman, liderul deputaților PNL a spus că social-democrații nu sunt interesați de sănătatea românilor, ci de adunarea a cât mai multe voturi.

“Pieţele sunt închise unde sunt primari PSD. Foarte mulţi primari ai PSD, la comandă politică, au ţinut pieţele închise, deşi deasupra aveau doar un acoperiş. PSD politizează orice. (…) PSD nou este PSD vechi, acela căruia nu i-a păsat niciodată de români, mimează o anumită grijă faţă de românii de rând. (…) Este un joc politic de campanie ieftin, pesediştii speră să obţină voturi ieftin. Ce faceţi este bătaie de joc la adresa producătorului român. Pe cei de la PSD nu-i interesează sănătatea dumneavoastră, ci voturi”, a afirmat Roman.

Liderul deputaților USR, Cătălin Drulă a intervenit și el și a menționat că deși partidul său este împotriva închiderii piețelor, amendamentul PSD este neconstituțional.

“Măsura închiderii pieţelor este pripită. Pieţele şi vânzarea de hrană au rămas deschise în toate ţările. USR nu este de acord cu închiderea pieţelor, dar ce treabă au bâlciurile şi talciocurile cu vânzarea de hrană? Articolul spune că bâlciurile şi talciocurile nu pot fi închise niciodată. Această măsură este neconstituţională, este lipită la o lege pe alt subiect”, a spus Drulă.

Deputatul PMP, Petru Movilă, a ținut să precizeze că toate activitățile economice trebuie tratate la fel.

“Suntem într-o situaţie ieşită din comun. Se încearcă legiferarea pentru sectoare economice. (…)PMP crede că trebuie să existe o singură regulă pentru toţi, fie că vorbim de mall-uri, de pieţe, de biserici, oboare, bâlciuri. Faptul că se încearcă legiferarea pe secvenţe de activitate este grav, activităţile economice trebuie tratate la fel. Autorităţile locale trebuie să reglementeze local acolo unde sunt situaţii”, a spus Movilă.