Alexandru Rafila, despre scandalul privindu-l pe Cătălin Cîrstoiu

Alexandru Rafila a spus, despre scandalul în care este implicat Cătălin Cîrstoiu, că ”discuţiile au fost în jurul calităţii lui de manager al spitalului”.

Ministrul Sănătății a adăugat că ”dacă există o incompatibilitate, ea trebuie stabilită de către instituţiile responsabile”.

”Eu sunt adeptul flexibilităţii într-o măsură în care bunul simţ şi etica sunt respectate. Adică, un pacient poate să opteze între un spital public şi unspital privat, este dreptul lui. Diferenţa este că la un spital public nu plăteşte nimic, la un spital privat poate să plătească o sumă considerabilă, sigur, pe baza unui contract, în plus faţă de ce decontează CAS.

De asemenea, este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat dar trebuie respectate nişte condiţii. Dacă eu am cartea de muncă la spitalul public, eu trebuie să îmi desfăşor programul, activitatea, în integralitate la spitalul public. După ce îmi termin programul la spitalul public, mă pot duce la spitalul privat, să lucrez două ore, trei ore”, a declarat el la Digi24.

Întrebat dacă se întâmplă acest lucru, Rafila a răspuns:

”Cred că sunt multe situaţii în care nu se întâmplă lucrul ăsta. Managerii de spitale au responsabilitatea respectării programului de lucru”.

Cătălin Cîrstoiu, candidatul PNL-PSD la alegerile pentru primăria Capitalei, Marcel Ciolacu, prim-minsitrul României și Gabriela Firea participă la un eveniment al organizațiilor de seniori ai PNL și PSD, în București, 4 aprilie 2024. Inquam Photos / George Călin
Cătălin Cîrstoiu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

De ce au crescut prețurile medicamentelor?

Tot la Digi24, ministrul Sănătății a vorbit despre lipsa unor medicamente. El a menționat că situația noastră este considerabil mai favorabilă decât cea din multe alte țări europene.

Întrebat de ce românii întâmpină dificultăți în achiziționarea antibioticelor din farmacii, Alexandru Rafila a răspuns:

”Există o corelaţie directă între consumul de antibiotice şi bacteriile multirezistente. Ţările din nordul Europei, care consumă foarte puţine antibiotice (..) au foarte puţine infecţii cu bacterii multirezistente în timp ce sudul, România, Grecia, Cipru, chiar şi Italia, au consumuri mari de antibiotice şi implicit şi o rezistenţă mare, bacterii multi-rezistente”.

El a menționat că această practică este întâlnită în majoritatea țărilor din UE.

În ceea ce privește lipsa de medicamente și creșterea prețurilor acestora, ministrul a subliniat că această problemă este comună în toate țările.

”Eu cred că suntem într-o situaţie mult mai bună decât multe alte ţări europene. (..) Noi am trecut cu bine, aş spune, cel puţin anul trecut, când au fost discuţii despre antitermice sau antiinflamatorii sau unele antibiotice simple, gen amoxicilină.

Toate ţările se confruntă cu acest lucru, pentru că România este parte a UE, care la rândul ei este dependentă, aproape în totalitate, de importurile de materie primă din China şi India, care se aduc cu mai mare dificultate”, a declarat el.

Alexandru Rafila a evidențiat că și costurile au înregistrat o creștere, inclusiv cele asociate transportului, din cauza majorării prețului la combustibili. El a adăugat că aceste aspecte se reflectă și în industria farmaceutică.

”Sunt foarte multe produse care practic nu mai sunt rentabile pentru companiile producătoare şi trebuie găsit un echilibru între nevoia de a avea aceste produse pe piaţă şi preţul acestor produse”, a afirmat el.

Potrivit ministrului, ”noi am majorat preţul la medicamente, anul trecut, cu un procent cuprins între 7% şi 14%, pentru medicamentele foarte ieftine”.

Oficialul a menționat că nu făceau acest lucru, și că mai multe medicamente ar fi dispărut de pe piață.

Rafila a subliniat că acum, UE își propune să dezvolte noi capacități de producție, inclusiv prin acordarea de ajutoare companiilor farmaceutice europene, pentru a reduce dependența față de Asia și pentru a face Europa cât mai autonomă în producția acestor medicamente.

Oficialul a declarat că în România există 21 de fabrici de medicamente. Dintre acestea, doar una este deținută în majoritate de către stat. Mai exact, este vorba despre Antibiotice Iași.

Rafila a spus că ”toate au această problemă a aprovizionării, pe de o parte şi vreau să vă spun că politica pe care am făcut-o noi în domeniul medicamentului a fost apreciată la nivelul european”.