Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni că partidul pe care îl va conduce va veni cu un amendament legislativ pentru a pune piedici Guvernului Orban în demersul acestuia de a închide piețele agroalimentare.

”Orban se luptă să scoată afară din piețe producătorii români. #PSD nu poate tolera acest atac mizerabil asupra românilor care își câștigă cinstit pâinea din munca pământului. Românii au dreptul să pună pe masă produse românești.

Importanța normelor de protecție sanitară

Vom vota marți în plenul Camerei Deputaților amendamentul prin care piețele să rămână deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de distanțare și protecție sanitară.”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Totuși, Marcel Ciolacu a insistat cu privire la importanța normelor de protecție sanitară:

”Toate normele de protecție sanitară trebuie respectate. Cine nu le respectă, trebuie să plătească.”, a avertizat ulterior președintele PSD, prin intermediul unui comentariu la propria postare.

Trebuie precizat să luni au avut loc mai multe proteste în piețe din diferite orașe ale țării. Producătorii și comercianții de produse agricole sunt nemulțumiți de măsura Guvernului Orban ce stipulează că doar piețele în aer liber își mai pot desfășura activitatea.

Comercianții din piețe protestează

Oamenii spun că măsurile anti-covid-19 le falimentează micile afaceri. Comercianții din piețe nu sunt de acord nici cu piețele deschise, în condițiile în care vremea s-a răcit și condițiile meteo nu mai sunt prielnice pentru comerțul desfășurat în astfel de condiții.

În consecință, PSD vine cu un amendament la Proiectul de Lege pentru Aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.78/2019 care introduce un nou articol, după cum urmează:

”Pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile, așa cum sunt definite potrivit art. 7 alin.1 din Hotărârea Guvernului nr. 384/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare, își vor putea continua activitatea, cu respectarea restricțiilor referitoare la distanțarea socială și a măsurilor de protecție sanitară”.

Foto: INQUAM / George Călin