Cum se aprinde, de fapt, Lumina Sfântă?

Într-o noapte de Sfânta Înviere, sub cerul senin al Ierusalimului, Lumina Sfântă strălucește ca un simbol al speranței și al credinței neclintite. În fiecare an, la Mormântul Sfânt a lui Iisus Hristos, minunea divină își face simțită prezența, aprinzând inimile oamenilor de peste tot cu o lumină nematerială, ce nu poate fi înțeleasă în totalitate.

Poveștile despre cum se întâmplă acest miracol sunt încărcate de mister. Mulți oameni se întreabă cum este posibilă această manifestare. Lumina Sfântă nu este rezultatul vreunei magii sau a vreunui truc. Ea este emanarea pură a divinității, care coboară peste acel loc sfânt pentru a binecuvânta și a aduce speranță în inimile noastre. Înainte ca această lumină să fie adusă în rândul oamenilor, ea strălucește în cer ca o promisiune divină, ca un semn că viața biruiește întunericul și că iubirea lui Dumnezeu este mereu prezentă în viețile noastre.

În ciuda umbrelor de îndoială și a scepticismului care planează în jurul Luminii Sfinte, inimile oamenilor sunt înălțate de mărturiile adânc emoționante ale acelora care au fost binecuvântați să vadă acest miracol.

„Lumina Învierii, ce se întâmplă.. ne-a lăsat Dumnezeu ca în fiecare an să trăim o minune acolo, cum este de Înviere. Se adună toată lumea, se roagă, au povestit mulți care au văzut-o. Ori vine ca un fulger, ori ca niște globuri care cad acolo, este Sfântul Mormânt acoperit, dar luminile vin, intră acolo și deodată se aprinde, de acolo ia Patriarhul lumină și preiau toți de acolo. La mulți care sunt sus, pe la Golgota, li se aprind direct lumânările.”, a povestit un om de pe Muntele Athos în cadrul „Podcastului lui Septminiu”.

Miracolele au loc peste tot

Un om de pe Muntele Athos a împărtășit două povești de o frumusețe covârșitoare despre cei privilegiați să simtă apropierea și să trăiască intensitatea acestei experiențe sacre chiar la Ierusalim. A auzit de-a lungul timpului extrem de multe mărturii cu privire la modul în care Lumina Sfântă s-a arătat pentru oamenii care au crezut în ea și care s-au rugat fără întrerupere.

Aceste relatări sunt lumini strălucitoare în noaptea întunecată a îndoielii umane, confirmând cu putere prezența Luminii Sfinte. Ele aduc speranță și încurajare în inimile celor care privesc cu credință și deschidere către acest spectacol divin care se desfășoară an de an.

„Povestește chiar un stareț din Grecia că s-a dus la un moment dat cu un grup, erau vreo 30 de oameni și s-au urcat sus pentru că aveau vedere. Cum stătea el acolo, a venit un om și-l întreabă de ce a venit. I-a zis că e aici pentru Sfânta Lumină. ”Ce sfântă lumină? Astea sunt minciuni, nu vine nicio Sfântă Lumină.” El a rămas așa… și l-a întrebat cum poate spune asta și a început să se roage ca să vină Sfânta Lumină, la tot grupul său de 30 s-au aprins lumânările singure. Cu atâta bucurie s-a întors să-i spună celuilalt că a venit Lumina Sfântă, dar el dispăruse.

Sunt o grămadă de mărturii. Îmi mai spunea cineva o dată că veniseră dintr-o țară străină, însă nu-i mai lăsaseră să intre în cetate. Era cu mai mulți oameni, printre care și români, iar când au început să plângă și să se roage, s-a aprins la toți lumânarea, ei erau tocmai la poarta cetății. Ca să vedem câte minuni se fac în zilele noastre.”, a adăugat el.