Se interzic sălile de jocuri de noroc, dar rămân totuși în marile orașe

Legea care prevedea scoaterea sălilor de jocuri de noroc spunea, în forma trecută de Senat, că aceste locații trebuie mutate la cel mult 50 de metri de limita teritorială a orașului sau a comunei. Aceeași distanță era prevăzută și pentru București.

Aceeași formă prevedea ca sălile de jocuri de noroc să se afle la o distanță de 300 de metri de unitǎți de învățământ și nu numai. Distanța trebuia păstrată și față de:

  • locurile de joacă;
  • locurile de cultură;
  • cele religioase;
  • cele de artă;
  • locurile de sănătate.

Totuși, marți, în ultimul moment, Partidul Social Democrat (PSD) a decis să depună un amendament prin care sălile de jocuri de noroc să rămână în localitățile cu mai mult de 15.000 de locuitori. Asta înseamnă în marile orașe din România.

Amendamentul arată că numărul de locuitori se va dovedi printr-o adeverință eliberată de primărie.

„Spațiul propus, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slot-machine astfel cum sunt acestea definite în art. 10 alin. (1) lit. e), trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori.

Dovada numărului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus”, prevede amendamentul.

jocuri de noroc
Dispar păcănelele în majoritatea localităţilor / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Industria păcănelelor va trebui să închidă sălile în peste 90% din localităţile din România

Înainte de modificarea legii, șeful interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a convocat o dezbatere în regim de urgență a proiectului, în paralele cu ședința din plen a Camerei Deputaților.

El spunea, în plen, că această lege reprezintă un prim pas împotriva industriei păcănelelor. De asemenea, a mai adăugat că această industrie trebuie să închisă sălile în peste 90% din localităţile din România.

În urma adoptării legii, premierul Marcel Ciolacu a spus că a reglementat mai bine domeniul jocurilor de noroc. De altfel, spune că va merge cu acest demers până la capăt.

„Zilele bune ale celor care au profitat cu lăcomie vânzând iluzii oamenilor s-au încheiat. (…)

Protejarea oamenilor trebuie să fie prioritatea, nu niște bani în plus aduși la buget obținuți pe suferința oamenilor. Am crescut taxele pentru jocurile de noroc, am reglementat mai bine domeniul, am interzis păcănelele în localitățile sub 15.000 de locuitori și vom continua să luăm măsuri până când lucrurile vor fi sub control.

Nu mi-e frică de nimeni și voi merge până la capăt!”, a fost mesajul lui Marcel Ciolacu, dupǎ adoptarea legii.

USR a afirmat că social-democrații au capitulat în fața presiunilor exercitate de industria jocurilor de noroc.

Marcel Ciolacu, Guvern, PSD
Marcel Ciolacu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Virgil Simonescu

Reglementări și la publicitatea sălilor

Pe lângă modificarea de mai sus, autoritățile au decis limitarea panourilor publicitare pentru jocuri de noroc.

Propunerea a venit din partea liberalilor și spune că depășirea dimensiunii de 35 mp/panou/material publicitar este interzisă.

„Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama din exterior pentru jocuri de noroc, site-uri pe care sunt găzduite platforme pe care se desfășoară jocuri de noroc sau branding folosind una dintre mărcile pe care un operator de jocuri de noroc le folosește, care depășesc dimensiunea de 35 mp/panou/material publicitar sunt interzise”, arată amendamentul.

Conform proiectului, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) va institui un registru public, disponibil online și actualizat cel puțin o dată în fiecare zi, care va lista operatorii licențiați/autorizați să desfășoare activități în domeniul jocurilor de noroc.