20 de ani de la intrarea României în NATO

Potrivit lui Marcel Ciolacu, intrarea României în NATO, acum 20 de ani, a reprezentat revenirea țării noastre la comunitatea de valori şi principii democratice occidentale. Premierul a spus că acesta a reprezentat un pas indispensabil pentru securitatea şi dezvoltarea ţării.

”Acum 20 de ani, România s-a alăturat Alianţei Nord-Atlantice în cea mai semnificativă extindere din istoria NATO. Pentru ţara noastră, natura istorică a acestui moment trece dincolo de numărul noilor membri admişi în 2004. De fapt, a semnificat revenirea României la comunitatea de valori şi principii democratice occidentale, un pas indispensabil pentru securitatea şi dezvoltarea ţării”, a declarat el în cadrul evenimentului „ROMÂNIA-NATO, 20 de ani”.

Șeful Guvernului a mai spus că ”integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un obiectiv strategic de politică externă şi securitate susţinut de întreaga societate şi de clasa politică”.

”Acest proiect de ţară a devenit fundamentul României democratice şi prospere, în măsură să ofere cetăţenilor cele mai solide garanţii de securitate din întreaga noastră istorie. Cele două decenii care au trecut de la aderarea noastră la NATO stau mărturie faptului că libertatea, prosperitatea şi securitatea de care ne bucurăm zi de zi sunt mai puternice ca niciodată. În acelaşi timp, mediul de securitate actual, tot mai deteriorat şi imprevizibil, ne confirmă că datoria noastră principală este să rămânem vigilenţi pentru apărarea acestor valori.

Ameninţările şi provocările cărora trebuie să le facem faţă împreună sunt din ce în ce mai diferite şi complexe. Important este că, într-un context regional şi global volatil, angajamentul Aliaţilor de proteja valorile acestui spaţiu şi de a se apăra reciproc este de neclintit”, a afirmat acesta.

Marcel Ciolacu a evidențiat că de această aniversare, trebuie să reflectăm atât asupra realizărilor, cât și asupra responsabilităților noastre în cadrul Alianței.

”În această perioadă, România şi-a conturat şi consolidat profilul strategic la nivelul Alianţei, iar capacitatea sa de a contribui la securitatea şi stabilitatea euroatlantică şi internaţională a crescut substanţial. Am participat constant, încă dinaintea momentului aderării, şi continuăm să participăm activ la misiunile şi operaţiile NATO.

Tocmai de aceea, vreau să folosesc acest prilej pentru a-mi exprima aprecierea şi respectul pentru serviciul şi sacrificiul militarilor români participanţi la aceste misiuni şi operaţii, a căror activitate este cea mai clară dovadă a seriozităţii cu care abordăm responsabilităţile care ne revin ca aliat”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu; SURSA FOTO: Inquam Photos / Cornel Putan

Contribuțiile României în NATO

Șeful Guvernului a subliniat că, în paralel, contribuim activ la discuțiile privind implementarea tuturor sarcinilor fundamentale ale NATO. Mai exact, este vorba despre apărarea colectivă, prevenirea și gestionarea crizelor și securitatea prin cooperare.

”Contribuţia valoroasă a României este recunoscută de Aliaţii noştri la cel mai înalt nivel. Totodată, România s-a remarcat ca promotor al solidarităţii transatlantice şi al unităţii Aliate şi ca susţinător ferm al politicii „uşilor deschise”. Graţie continuării acesteia, am fost mai motivaţi, şi am putut deveni membri NATO. De asemenea, avem o înţelegere cuprinzătoare a politicii de parteneriate a NATO, acumulată atât ca beneficiar al acesteia , cât şi din poziţia de Aliat, puternic susţinător al securităţii prin parteneriate”, a declarat acesta.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, ”responsabilitatea noastră de asigurare a securităţii cetăţenilor români şi de protejare a valorilor Alianţei este susţinută de statutul nostru de Aliat de nădejde şi de apărători ai Flancului Estic”.

”Marea Neagră, zonă de importanţă strategică pentru Alianţă, este centrul de gravitaţie al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, iar instabilitatea din zonă afectează profund securitatea euroatlantică. Pe acest fond, România continuă să-şi respecte angajamentul faţă de susţinerea neechivocă a Ucrainei, dar şi a partenerilor NATO vulnerabili precum Republica Moldova şi Georgia, care au ales să adere la sistemul de valori euroatlantice.

Astăzi, România este ancorată ireversibil în comunitatea euroatlantică şi reprezintă, la rândul său, o ancoră strategică a NATO pe Flancul de Est. România rămâne un Aliat matur şi credibil, cu o atitudine pro-activă şi cu capacitatea de a acţiona susţinut pentru îndeplinirea obiectivelor proprii şi protejarea valorilor Aliate. La mulţi ani României în NATO! La mulţi ani cetăţenilor români sub umbrela de securitate şi prosperitate a NATO!”, a conchis premierul.

Democrația nu este garantată, spune Alfred Simonis

Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a declarat că după 20 de ani, spirtul democratic s-a estompat în rândul generațiilor tinere. Potrivit acestuia, a te naște în democrație, în libertate a sunt lucruri care par deja banale. Acestea sunt luate ca un dat și chiar contestate uneori de persoane fără viziune. Astfel, a subliniat că pericolul vine dinspre est.

„Aveam 19 ani atunci când România a aderat la acest concept defensiv comun și a beneficiat astfel de cea mai importantă garanție de securitate din istoria sa. Țin minte că pentru generațiile tinere de atunci, acest moment a fost o reușită remarcabilă și spun acest lucru pentru că, la nivel simbolic, a reprezentat desprinderea definitivă a României de trecutul său de fostă țară a lagărului comunist și alinierea ireversibilă la modelul occidental, completat ulterior de aderarea la Uniunea Europeană. Din păcate, după 20 de ani, acest spirit s-a estompat în rândul actualelor generații de tineri.

A te naște în democrație, în libertate și cu o umbrelă de securitate puternică deasupra par deja lucruri banale, care sunt luate ca un dat și chiar contestate uneori de persoane fără viziune şi cred că, dincolo de cuvintele frumoasă, este datoria noastră, actualei clase politice și a tuturor celor responsabili să explicăm mai mult și să vorbim mai mult despre aceste valori pentru a preveni crearea unei mase critice, care tinde să-și exprime frustrarea și revolta prin îmbrățișarea unor anumite curente populiste extrem de periculoase, iar primul lucru la care mă gândesc, trebuie să spunem întotdeauna și extrem de apăsat că pericolul vine dinspre est”, a spus el.

Alfred Simonis
Alfred Simonis; SURSA FOTO: Camera Deputaților

România, ferită de agresiunea rusească deoarece se află în NATO

Potrivit lui Simonis, agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă cea mai puternică dovadă a ceea ce s-ar putea întâmpla cu țara noastră în absența NATO. El precizează că sunetul războiului poate fi auzit aproape în fiecare seară de românii din Tulcea sau Brăila. Totuși, România este în siguranță, deoarece fiecare centimetru pătrat este apărat de forțele armate NATO.

„Agresiunea ilegală a Rusiei la adresa Ucrainei, ororile comise acolo, suferința zilnică la care este supusă populația de peste doi ani de zile sunt cea mai puternică dovadă a ceea ce s-ar putea întâmpla și cu țara noastră, dacă nu ar fi în cadrul NATO. Sunetul războiului poate fi auzit aproape în fiecare seară de românii din Tulcea sau Brăila, dar, cu toate acestea, România este în siguranță, pentru că fiecare centimetru pătrat este apărat de forțele armate NATO”, a afirmat acesta.

Președintele Camerei Deputaților a precizat că, pe de altă parte, trebuie să fim pe deplin conștienți că aceste garanții de securitate implică numeroase responsabilități, pe care suntem pregătiți să ni le asumăm. Iar Parlamentul trebuie să participe la acest efort, subliniază el.

„Am aprobat în ultimii ani numeroase achiziții de tehnică militară modernă și vom continua să facem acest lucru, pentru că înțelegem nevoile de apărare ale României și dotarea militarilor cu echipamente performante de ultimă generație”

Doamnelor și domnilor, în final, aș vrea să adresez în mod special mulțumiri Armatei Române și militarilor săi, care îşi slujesc țara cu onoare și devotament. Alături de armatele aliaților noștri, faceți parte dintr-o forță de câteva milioane de profesioniști. Vă revine impresionanta misiune de a apăra democrația într-o lume în care regimurile autoritare încearcă să se impună prin mijloace din ce în ce mai agresive. Sunt profund recunoscător pentru serviciul dumneavoastră. La mulți ani, României în NATO! La mulți ani Alianței Tratatului Atlanticului de Nord! Vă mulțumesc!”