Păcănelele vor fi eliminate din 90 la sută din localitățile din România

Lovitură pentru industria jocurilor de noroc! Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți, pe 9 aprilie, că Parlamentul a votat scoaterea păcănelelor din peste 90 la sută din localitățile din România.

Marcel Ciolacu a precizat că prioritatea trebuie să fie protejarea oamenilor.

„Zilele bune ale celor care au profitat cu lăcomie vânzând iluzii oamenilor s-au încheiat. Parlamentul a votat astăzi scoaterea păcănelelor din peste 90 la sută din localitățile din România.

Protejarea oamenilor trebuie să fie prioritatea, nu niște bani în plus aduși la buget obținuți pe suferința oamenilor.

Am crescut taxele pentru jocurile de noroc, am reglementat mai bine domeniul, am interzis păcănelele în localitățile sub 15 mii de locuitori și vom continua să luăm măsuri până când lucrurile vor fi sub control. Nu mi-e frică de nimeni și voi merge până la capăt!”, a scris acesta pe Facebook.

O primă victorie împotriva industriei păcănelelor

Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege privind jocurile de noroc în calitate de for decizional, cu 243 de voturi pentru și 4 abțineri.

Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, a declarat în plen că nu este suficient, ci este ”un prim pas, o primă victorie împotriva industriei păcănelelor, care în următoarele zile va trebui să închidă în peste 90% din localităţile din România sălile de jocuri care sunt deschise”.

”Deşi nu e suficient, deşi mai sunt multe lucruri de făcut, după ce această lege intră în vigoare va fi mai bine decât e astăzi. Astăzi, e un no mans land, fiecare poate face ce vrea şi poate deschide oriunde, oricâte”, a spus acesta.

Alfred Simonis a precizat că după ce legea va intra în vigoare, lucrurile se vor mai schimba.

Deputatul PSD a adăugat că se angajează să fie adoptate și alte acte normative pe această temă în perioada următoare.

„Eu şi colegii din USR am iniţiat acum aproape doi ani această luptă. Dependenţa de jocuri de noroc e dependenţa cu cea mai mare rată de suicid. Flagelul jocurilor de noroc nu există doar în localităţile care au 15.000 de locuitori. Păcănelele distrug milioane de familii din toată ţara. Noi am votat pentru această lege, dar până nu vom adopta soluţiile corecte lăsăm neprotejaţi mai mult fde jumătate dintre români”, a declarat deputata USR Diana Stoica.

George Simion, liderul AUR, a spus că pentru ca acest proiect de lege să treacă, a fost nevoie de de inteligenţă, de strategie, de viziune.

”Aveţi pantofi de 1.5000 de euro şi sunteţi sponsorizaţi din banii de jocuri de noroc. Să vă fie ruşine. Explicaţi ce faceţi cu Novomaticul, de ce ajungem în comunităţile defavorizate să avem familii despărţite pentru că nu vreţi să trecem celelalte proiecte de lege care protejează comunităţiele defavorizate, voi, guvernare social-democrată”, a declarat el în plen.

Deputatul Miklos Zoltan a afirmat că UDMR a votat pentru adoptarea acestei inițiative.

”Considerăm că e nevoie de adoptarea unor măsuri asemănătoare pentru a stopa acest fenomen extraordinar de nociv pentru întreaga comununitate. Nu este suficient ce am făcut astăzi”, a afirmat acesta.

Potrivit deputatului PNL Adrian Cosma, ”PNL va vota orice proiect care vine să stârpească acest fenomen”.

”Nu e suficient, dar oprice pas este binevenit. PNL a fost primul partid care a făcut o lege, un proiect de lege pentru lista celor indezirabili, cei care nu mai pot intra în sălile de jocuri de noroc dacă sunt dependenţi. Săptămâna viitoare, solicit, să punem pe ordinea de zi proiectul care vine să interzică publicitatea la jocurile de noroc”, a spus acesta.

Ce prevede proiectul de lege

Proiectul prevede că activitățile de jocuri de noroc care sunt supuse exploatării în comun implică îndeplinirea a cel puțin uneia dintre activitățile specifice jocurilor de noroc, cum ar fi operarea mijloacelor de joc, colectarea și evidențierea mizelor și/sau plata și evidențierea câștigurilor, precum și alte asemenea activități care vor fi stabilite prin ordin al Președintelui O.N.J.N. în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Este interzisă furnizarea, în mod direct sau indirect, a unor servicii conexe jocurilor de noroc către entități care nu dețin licență clasa 1 emisă de ONJN și care permit accesul la jocurile de noroc pentru participanții la joc care accesează platforma de joc de pe teritoriul României și/sau pentru participanții la joc cetățeni români care nu au rezidență fiscală în alt stat. Măsurile tehnice necesare pentru a preveni și combate accesul participanților la jocuri de noroc cu încălcarea prevederilor acestui paragraf vor fi stabilite prin ordin al Președintelui O.N.J.N. în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Până la adoptarea ordinului Președintelui O.N.J.N. prevăzut de acest paragraf, operatorii economici care dețin licența clasa II emisă de O.N.J.N. au obligația de a implementa orice măsuri tehnice disponibile pentru a preveni și combate accesul participanților la jocuri de noroc cu încălcarea prevederilor acestui paragraf.

În plus, publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații despre unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama exterioară pentru jocurile de noroc, site-urile pe care sunt găzduite platforme pentru jocuri de noroc sau brandingul folosind una dintre mărcile pe care un operator de jocuri de noroc le utilizează, care depășesc dimensiunea de 35 mp/panou/material publicitar, sunt interzise.