Ungurii dau marea lovitură în România. Este alianța momentului. Maghiarii au decis să se unească înaintea alegerilor parlamentare de pe data de 6 decembrie. Este surprinzător, având în vedere faptul că cele două formațiuni au fost în conflict, în trecut. De aceea, în urmă cu câțiva ani, au luat ființă alte două partide maghiare, pe lângă UDMR: PPMT și PCM.

Ungurii dau lovitura în România!

Cei de la UDMR şi Alianţa Maghiară din Transilvania vor avea candidați comuni la alegerile parlamentare din 6 decembrie, din România. În acord este prevăzută şi solicitarea AMT conform căreia, pe lista comună, Alianţa va primi două locuri eligibile.

János Mezei, co-preşedintele AMT, a precizat pentru mass-media publică faptul că, la nivelul alegerilor locale, poate exista concurenţă politică, însă la nivel naţional UDMR şi AMT trebuie să conlucreze pentru a putea să reprezinte cu succes interesele maghiarilor din Transilvania.

O parte a acestei colaborări se referă la problema folosirii simbolurilor secuieşti, modificarea Legii învăţământului, precum şi înaintarea în Parlamentul României a statutului autonomiei, a adăugat János Mezei.

„Conform acordului încheiat, acest lucru şi l-a asumat şi UDMR, şi noi am cerut acest lucru, important este când. Asupra acestui aspect vom reveni ulterior. Important este să abordăm această temă, să găsim pentru acest lucru şi forţele corespunzătoare de lobby, şi nu numai în Parlamentul român, ci şi, consider că, o astfel de aspiraţie de autonomie trebuie abordată şi la nivel european.

Trebuie să existe şi voinţă europeană pentru ca în România să se poată obţine autonomie. De aceea, alianţa noastră, acordul nostru va întări acest aspect şi vom conlucra în această privinţă”, a spus János Mezei, co-preşedintele AMT, citat de Radio România Actualități.