Atenție la frauda online! Infractorii cibernetici fac victime și de Sfintele Paști

Este crucial să fiți la curent cu cele mai recente amenințări în materie de securitate online deoarece sărbătorile aduc cu ele riscuri crescute de fraudă. Infractorii cibernetici își adaptează frecvent tactica pentru a profita de momentul festiv, exploatând graba, lipsa de atenție și entuziasmul cumpărătorilor.

Pentru a vă bucura de sărbători în siguranță, este vital să fiți vigilenți și să luați următoarele măsuri de precauție. Achiziționați doar de pe site-uri web de încredere. Verificați întotdeauna că adresa URL a site-ului începe cu „https://” și că există un simbol de lacăt în bara de adrese. Consultați, de asemenea, recenziile online ale magazinului și asigurați-vă că acesta are o politică de returnare clară.

Evitați să faceți clic pe linkurile primite prin e-mail sau mesaje text de la persoane necunoscute. Acestea ar putea redirecționa către site-uri web false create special pentru a fura datele dumneavoastră.

Utilizați parole diferite pentru fiecare cont online. Nu folosiți aceeași parolă pentru contul bancar, contul de e-mail și rețelele sociale. Fiți precauți în privința ofertelor care par prea bune pentru a fi adevărate! Dacă prețul unui produs este mult prea mic sau oferta pare prea avantajoasă pentru a fi reală, este posibil să fie vorba de o înșelătorie.

Nu furnizați niciodată date personale sau financiare pe un site web nesigur. Monitorizați-vă conturile bancare pentru activități suspecte. Verificați lunar extrasele de cont și raportați imediat orice tranzacție neautorizată.

Infractorii cibernetici își îmbunătățesc continuu tactica de atac

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) ne avertizează că infractorii cibernetici își actualizează constant metodele de atac. Utilizează diferite tehnici pentru a prinde victimele în capcane. Ei folosesc diverse tehnici pentru a atrage victimele.

De exemplu, unii dintre ei folosesc strategia cunoscută sub numele de „mesaj de la șef”. Aceasta vizează angajații autorizați să facă plăți. Sunt înșelați să efectueze plăți către o factură falsă sau să transfere bani.

„Prin simpla căutare pe internet, putem găsi numeroase exemple de astfel de tentative, în care angajații au căzut pradă infractorilor care s-au prefăcut a fi persoane din conducerea unei organizații.

Nu demult, un angajat al unei companii multinaționale din Hong Kong a fost înșelat să efectueze mai multe tranzacții bancare importante în timpul unei videoconferințe, folosind tehnologia Deepfake”, au transmis specialiștii de la DNSC.

DNSC, frauda
SURSA FOTO: Facebook, Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC