Premierul Ludovic Orban a decis numirea a doi noi secretari de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Este vorba despre Vasile Panaite şi Ştefan-Andrei Cazacu.

Deciziile de numire au fost publicate luni în Monitorul Oficial.

Demisie în urma alegerilor

În context, trebuie precizat că fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, a demisionat din funcție, după ce a câștigat în alegerile locale președinția Consiliului Judeţean Iaşi.

Mandatul lui Costel Alexe a fost caracterizat de numeroasele controverse apărute în mass media și social media cu privire la continuarea defrișărilor ilegale de pădure. Alexe a fost acuzat că se luptă cu defrișările doar la nivel declarativ, fără să întreprindă vreo acțiune concretă.

Totul a culminat cu declarațiile publice ale lui Alexe, care a acuzat faptul că activitatea sa se confruntă cu numeroase știri false, care vorbesc despre defrișări ilegale inexistente.

Costel Alexe a făcut istorie prin declarația potrivit căreia toți buștenii transportați cu trenuri și camioane prin România sunt de fapt doborâți de vânt, ei nefiind tăiați intenționat pentru exploatare.

Fostul ministru, înlocuit de un secretar de stat

El a fost înlocuit de Mircea Fechet, care a ocupat poziția de secretar de stat în Ministerul Mediului.

Ministerul Mediului realizează politica la nivel naţional în domeniile protecţiei mediului înconjurător, economiei verzi, biodiversităţii, ariilor naturale protejate, schimbărilor climatice cu privire la toate sectoarele şi subsectoarele pe care le administrează, elaborează strategia şi reglementările specifice de dezvoltare şi armonizare a acestor activităţi în cadrul politicii generale a Guvernului, asigură şi coordonează aplicarea strategiei Guvernului în domeniile sale de competenţă, îndeplinind rolul de autoritate de stat, de sinteză, coordonare, reglementare, monitorizare, inspecţie şi control în aceste domenii.

Ministerul Mediului acţionează pentru a proteja mediul şi resursele naturale, pentru a garanta generaţiei actuale şi celor viitoare un mediu curat, în armonie cu dezvoltarea economică şi progresul social.