Nu există bani pentru testarea gratuită! Kelemen Hunor a spus-o pe față. Este răsturnare de situație

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, luni, la Digi 24, că nu susține testarea gratuită, subliniind că asta înseamnă miliarde. Acesta spune că banii pentru teste vin de la bugetul de stat și că ”nu ai de unde să plătești” testarea gratuită.

„Eu nu sunt de acord cu testele gratuite. Înseamnă miliarde. Nu se poate să plătească statul, că tot de la buget se plătește, că nu aduce nimeni bani de acasă. Nu vrei vaccin, vrei teste gratuite… În 72 de ore se repetă testul…”, spune președintele UDMR.

Rata de vaccinare ar scădea

De asemenea, președintele UDMR a mai spus că testarea gratuită va duce la scăderea ratei de vaccinare, subliniind, totodată, că ”nici nu e corect, nici politic, nici moral”.

„Nu se poate. Asta înseamnă că și vaccinarea se duce în jos, înseamnă că săptămnânal cel puțin două teste gratuite pentru tot poporul… Nu ai de unde să plătești acest lucru. Și nici nu e corect, nici politic, nici moral”, conchide Kelemen Hunor.

Amintim că, potrivit datelor oferite de CNCAV, duminică au fost raportate 26.382 de persoane care s-au vaccinat împotriva coronavirusului, puțin peste 4.000 de persoane vaccinându-se cu prima doză.

România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește testarea anti-covid

Suntem la coada UE. Aceasta este realitatea cruntă dezvăluită chiar de către Alexandrul Rafila. Ministrul Sănătății a ținut să arate că  România este ţara din Uniunea Europeană care a făcut cele mai puţine teste pentru depistarea infecţiei COVID-19.

Potrivit lui Alexandru Rafila, noile măsuri adoptate de autorităţi vor duce la creşterea gradului de testare. Din punctul său de vedere, acesta este foarte importantă în gestionarea crizei sanitare provocate de pandemie.

Ministrul Sănătății a explicat că o o hotărâre de Guvern recentă spune foarte clar: accesul, de exemplu, la mall-uri, la cinematografe, este posibil şi pe bază de test. Rafila a susținut, în context, că va exista astfel  adresabilitate mai mare la testare. Acest aspect este foarte important pentru că oferă o imagine reală a câte cazuri de infectare există cu adevărat. Cu cât testezi mai mult, cu atât ai o şansă mai mare, a precizat ministrul Sănătății.

„A apărut o Hotărâre de Guvern de curând care spune foarte clar: accesul, de exemplu, la mall-uri, la cinematografe, este posibil şi pe bază de test. Deci dintr-o dată o să avem o adresabilitate mai mare la testare, care să ştiţi că e foarte, foarte importantă pentru că îţi oferă şansa să descoperi mai multe cazuri. Cu cât testezi mai mult, cu atât ai o şansă mai mare. Or, România, trebuie să recunoaştem, a fost campioană din punctul ăsta de vedere, a testat cel mai puţin din Uniunea Europeană. Nu vreau să fac comentarii acuma (…). Asta este situaţia, mergem înainte şi încercăm, acuma nu trebuie să începem cu greaua moştenire”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la TVR.