CNA a amendat Antena 3! Emisiunea „Subiectiv”, prezentată de Răzvan Dumitrescu, a încasat o nouă amendă. Sancţiunile totale au ajuns astfel la 60.000 de lei.

Amendă pentru nerespectarea normelor jurnalistice

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat postul de televiziune Antena 3 cu suma de 20.000 de lei din cauză că, în ediţia din 13 septembrie 2021 a emisiunii „Subiectiv”, informațiile prezentate nu au respectat normele jurnalistice. Publicului nu a beneficiat de o informare strict obiectivă.

Antena 3 a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002, conform cărora „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor” şi pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”].

Amendă dublă ca valoare, în urmă cu doar o săptămână, tot pentru „Subiectiv”

Dacă amenda pentru emisiunea din luna septembrie a acestui an a fost de 20.000 de lei, Antena 3 a mai încasat o penalizare din partea CNA, dublă ca valoare, în urmă cu numai o săptămână. Aceeași emisiune „Subiectiv” a dus la sancționarea postului de televiziune. Atunci, amenda a fost în valoare de 40.000 de lei.

Din luna a șasea până în luna a zecea a acestui an, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a emis 26 de sancţiuni. Din acest total se numără 15 amenzi şi 11 somaţii ce au fost emise către radiodifuzori pentru emisiuni cu subiecte despre pandemia provocată de coronavirus şi despre vaccinarea anti-Covid. Dintre aceste posture de televiziune, Antena 3 a fost amendată cu 75.000 de lei.

Emisiunea „Subiectiv” este prezentată de Răzvan Dumitrescu pe Antena 3, de luni până vineri de la ora 20:00 și duminica începând cu ora 21:00.