Într-o postare pe pagina personală de Facebook, deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu susține că reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătătate au întrerupt contractele cu furnizorii de oxigen, în plină pandemie de coronavirus, când nevoia de oxigen este mai mare ca oricând.

Totodată, el a prezentat și un document în acest sens şi solicită revocarea ordinului şi renegocierea rapidă a contractelor cu furnizorii de oxigen.

Deputatul subliniază faptul că CNAS a ignorat impactul pandemiei de coronavirus, dar și măsurile din această perioadă luând o decizie care va avea consecințe dramatice, în special pentru pacienții dependenți de oxigen.

În ceea ce privește motivul revocării contractelor, potrivit acestuia, CNAS susține că a pus în aplicare ”reglementările legale”.

„Ignorând total impactul şi măsurile care se impun a fi luate în plin val patru al pandemiei, de către o instituţie a statului cu rol principal în gestionarea sistemului de sănătate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ia o decizie cu consecinţe dramatice asupra pacienţilor dependenţi de oxigen.

Invocând “punerea in aplicare a reglementărilor legale în vigoare” instituţia care ar trebui sa fie în slujba sănătăţii oricărui pacient, a comunicat în teritoriu, către casele de asigurări de sănătate, “să înceteze relaţiile contractuale cu furnizorii de dispozitive medicale care nu au transmis preţurile de vânzare cu amănuntul (…)”, a scris Ungureanu.

Efectele vor fi dezastruoase

Totodată, parlamentarul USR mai precizează că efectul încetării acestor contracte este unul catastrofal, în contextul în care sunt pacienți care au nevoie de oxigen pentru a putea trăi, iar de asemenea, oxigenul este cel mai important în contextul pandemiei de coronavirus și poate salva vieți.

„Aceşti furnizori de dispozitive medicale asigură pacienţilor, printre alte dispozitive, şi aparatele de oxigen, care au rol vital şi în situaţia în care nu ne-am afla în plin val al pandemiei. Efectul încetării acestor contracte este unul catastrofal. Practic, pacienţii care au un concentrator de oxigen la domiciliu, în baza unui contract cu CNAS, pot rămâne fără acest dispozitiv vital, pentru că, peste noapte, Casa de Asigurări a rupt contractul cu firma care furniza aceste echipamente”, a adăugat deputatul USR.

Pentru a nu fi creat un adevărat dezastru, Emanuel Ungureanu cere revocarea ordinului şi renegocierea rapidă a contractelor cu furnizorii de oxigen.

„Ce se mai poate face pentru a înlătura consecinţele unei decizii halucinante? Revocarea acestui ordin criminal şi renegocierea rapidă a contractelor cu furnizorii de oxigen!”, a conchis Ungureanu.