Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat, joi, că în şedinţa de Guvern a fost discutat proiectul de lege care prevede suspendarea temporară a activităţii operatorilor economici care continuă să încalce prevederile legale chiar şi după ce sunt amendaţi.

” Ea se va materializa prin afişarea la loc vizibil, la intrare, a mesajului că spaţiul e închis temporar din cauza nerespectării măsurilor impuse pentru diminuarea efectelor COVID“, a arătat Bode.

Sancțiuni pentru operatorii economici care nu respectă normale sanitare

În cadrul declarației de presă de joi seara, susținută la Palatul Victoria, ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat că Guvernul a adoptat un proiect în primă lectură un proiect privind combaterea pandemiei de COVID-19 și că se așteaptă punctul de vedere al avizatorilor. El a mai spus că proiectul de lege va fi trimis în procedură de urgenţă în Parlament.

“Guvernul a adoptat azi, în primă lectură, un proiect de lege şi, în condiţiile în care Parlamentul nu ia în discuţie amendamentele pe care le-am propus la Legea 55/2020, Guvernul a adoptat un proiect în primă lectură un proiect privind combaterea pandemiei de COVID-19.

Aşteptăm punctul de vedere al avizatorilor şi cel mai probabil vom aproba săptămâna viitoare acest proiect de lege, îl vom trimite în procedură de urgenţă în Parlament şi îmi exprim speranţa că într-un timp foarte scurt va fi adoptat de Parlament. Legea 55 prevede sancţiunea principală a amenzii, în cazul în care operatorii economici încalcă normele sanitare, respectiv suspendarea temporară a activităţii acestora.

Operatori economici sancţionaţi au continuat să încalce prevederile legale, am considerat că e necesară instituirea unei sancţiuni complementare. Astfel, închiderea pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile, a sediului principal sau secundar unde operatorul economic desfăşoara activitatea fără a respecta măsurile constituie o măsură adecvată.

Ea se va materializa prin afişarea la loc vizibil, la intrare, a mesajului că spaţiul e închis temporar din cauza nerespectării măsurilor impuse pentru diminuarea efectelor COVID, cu menţiunea datei până la care e valabilă această sancţiune”, a afirmat Lucian Bode, după şedinţa de Guvern de joi.

El a explicat că vor fi puse sigilii pe aceste localuri

Ministrul a mai precizat că se vor pune sigilii pe localurile vizate și că acolo unde se vor descoperii sigilii îndepărtate în vederea reluării activității se vor acorda pedepse în conformitate cu Codul Penal.

“Îndepărtatea sigiliilor în vederea reluării activităţii poate constitui infracţiune conform Codului penal. Îmi doresc ca în cel mai scurt timp aceste prevederi să fie publicate în Monitorul Oficial şi să fie aplicate în scopul de a limita la minim posibil răspândirea pandemiei. Scopul nostru nu e de a sancţiona cetăţenii, operatorii economici, ci de a limita răspândirea pandemiei”, a adăugat Bode.

Sursa foto INQUAM / Alex Nicodim