O nouă lege privind accesul angajaţilor din sistemul public la muncă urmează să fie adoptată.

„Este vaccin sau, în final, testare”, spune Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit acestuia, legea urmează să fie implementată în următoarele 14 zile.

Raed Arafat: Legea este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere

„România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a explicat Raed Arafat.

În prezent, parlamentarii români discută despre proiectului care prevede accesul la muncă pentru persoanele nevaccinate din sistemul public. Proiectul propune accesul cetățenilor vaccinați și a celor care se testează periodic din bani proprii.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă spune că această legea urmează să fie adoptată în două sau trei săptămâni. Trebuie menționat faptul că legea vizează anumite categorii de personal din sistemul public. Este exclus din discuție sistemul privat.

„La angajaţi nu se aplică aceste reguli (măsurile luate recent privind accesul în baza certificatului verde, la unele activităţi – n.r.) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, este testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat.

Legea este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală. Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. (…)

Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu (…). Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a declarat Raed Arafat la TVR.

Mesaj de mulțumire pentru românii vaccinați

Totodată, Raed Arafat a dorit să vorbească despre creşterea numărului de persoane care se vaccinează. Consideră acțiunea românilor drept „un lucru extrem de pozitiv” care „ne va ajuta să revenim următoarele situaţii care pot să apară”. Motiv pentru care a dorit să le mulţumească oamenilor pentru că „au înţeles mesajul”.

„Ca să testezi în Bucureşti 2 milioane de oameni, şi cu teste rapide, trebuie să ştim care e forţa care va face toată treaba asta, când tot sistemul sanitar e angrenat în lupa împotriva efectelor COVID-ului”, a afirmat Raed Arafat.

Când va fi implementată această lege

Potrivit spuselor secretarului de stat din MAI, acest act normativ va fi adoptat de Parlament în mai puțin de o lună.

„Eu ştiu că este în regim de urgenţă, deci ar trebui în 2-3 săptămâni, poate şi mai repede, să treacă”.