În 30 de zile obligatoriu rămâne fără contract de muncă

Potrivit informațiilor transmise de Cseke Attila, acest lucru trebuie să se facă prin lege. Mai mult, spune el, măsura ar trebui să se aplice nu doar personalului medical, ci şi celui administrativ din aceste instituţii.

„Certificatul verde nu se va putea implementa decât prin lege (…) certificatul verde pentru personalul medical”, a declarat Cseke Attila la Digi 24.

De asemenea, acesta a vorbit și despre sancțiuni și eventuale pierderi ale contractului de muncă.

„E un mesaj care trebuie dat în mod evident. Acolo sunt texte foarte clare de sancţiuni, de la 50.000 de lei în sus, pentru conducătorul unităţii care permite accesul unui angajat fără certificat verde, că despre asta vorbim. În 30 de zile obligatoriu rămâne fără contract de muncă”, a mai spus ministrul interimar al Sănătății.

Totodată, Cseke Attila a ținut să sublinieze faptul că măsura nu a fost inventată în România.

„Avem puncte de vedere de parcă România ar fi singura ţară care face…de parcă am fi inventat noi roata acum. Această măsură este în vigoare, într-o formă mai dură, în foarte multe ţări din Europa care astăzi au ridicat restricţiile sau se gândesc la asta. (…) Nu suntem noi care am înnebunit şi vrem să introducem această măsură”, a completat Cseke Attila.

Încă nu am ajuns în vârful valului patru

Anterior, Cseke Attila a susținut că situația în care ne aflăm va deveni și mai dificilă, deoarece „încă nu am ajuns în vârful valului patru”.

„Din păcate, ceea ce trebuie să conştientizăm cu toţii este că, la un asemenea nivel de vaccinare pe care îl avem  – şi analiza sigur va trebui făcută la un moment, dat, într-o situaţie în care putem să fim mult mai lucizi – cu asemenea grad de vaccinare, noi, chiar dacă la un moment dat acest val patru va trece, încă nu am ajuns în vârful valului, au fost tot felul de discuţii şi de prognoze, din păcate nu suntem nici măcar pe platou, există în continuare o creştere a numărului de infectări, ceea ce înseamnă că încă nu putem spera la acel platou de câteva zile, câteva săptămâni, ca apoi să fie o scădere.

Presiunea este enormă, este uriaşă pe sistemul sanitar care evident că are anumite limite, pentru că nimic nu este infinit”, a spus Cseke Attila marți, 19 octombrie, la TVR.