Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) se întrunește, joi, în ședință pentru a adopta o hotărâre privind noile restricții, majoritatea anunțate de către președintele Klaus Iohannis miercuri seara.

În următoarea lună vor fi restricții de circulație noaptea pentru nevaccinați și vor fi interzise nunțile și alte evenimente private în toată țara cel puțin pentru două săptămâni, potrivit unor surse citate de G4Media.

Cu toate acestea, măsurile luate de CNSU reprezintă doar propuneri. Acestea trebuie validate prin alte acte normative.

Astfel, urmează ca ministrul Educației să emită un ordin pentru vacanța de două săptămâni a tuturor elevilor, iar miniștrii Sănătății și Internelor să aprobe ordinul pentru purtarea măștii în toate spațiile interioare și peste tot la exterior.

Pentru restricțiile de circulație în timpul nopții este necesar ca Guvernul să adopte o hotărâre de Guvern.

Potrivit surselor, aceste restricții vor fi impuse pentru 30 de zile și vor viza toată țara. Persoanele vaccinate ar urma să fie exceptate de la aceste restricții.

Tot la nivel național va fi interzisă organizarea nunților și a altor evenimente private, cel puțin pentru 14 zile.

Cu privire la introducerea certificatului verde pentru o serie de activități și pentru angajații din anumite domenii, este necesară adoptarea unei legi de către Parlament.

Noile măsuri anunțate de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat miercuri, după o şedinţă de lucru cu responsabilii guvernamentali privind gestionarea epidemiei de COVID-19, că singura soluţie pentru oprirea pandemiei este vaccinarea, anunţând că este nevoie de impunerea de restricţii.

„Am discutat despre vaccinare, şcoli şi restricţii. Vreau să fiu foarte clar din capul locului, dacă vrem să se oprească pandemia, sigura soluţie este vaccinarea. Vaccinarea opreşte pandemia”, a spus Iohannis.

Când vorbim despre protecţia individuală, nu întâmplător am venit cu mască. De luni, masca este obligatorie peste tot. Şi în interior, şi în exterior, şi la şcoală, şi în târguri, şi la cinema, şi pe stradă.

Guvernul va decide cel târziu luni ce restricţii intră în vigoare, după ce CNSU şi experţii vor stabili cu toate detaliile aceste norme şi le vor transpune şi în limbaj juridic. Vreau să dau doar câteva exemple:

– circulaţia noaptea, restricţionată. Excepţie fac cei vaccinaţi, cei cu legitimaţie de serviciu care au treburi legitime de rezolvat

– ziua, accesul la activităţi va fi permis doar cu certificatul verde. Cei nevaccinaţi vor avea o sumedenie de restricţii. Aceste lucruri se vor îmbunătăţi pe măsură ce lumea se vaccinează.

Până atunci, vă doresc tuturor multă sănătate”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.