Lucrurile vor deveni și mai dificile! Cseke Attila: Încă nu am ajuns în vârful valului patru. Vom fi expuşi în continuare

Cseke Attila este de părere că nici măcar nu a ajuns în perioada de „platou” în care numărul de noi îmbolnăviri este stabilizat, fiind astfel urmat de o scădere.

„Din păcate, ceea ce trebuie să conştientizăm cu toţii este că, la un asemenea nivel de vaccinare pe care îl avem  – şi analiza sigur va trebui făcută la un moment, dat, într-o situaţie în care putem să fim mult mai lucizi – cu asemenea grad de vaccinare, noi, chiar dacă la un moment dat acest val patru va trece, încă nu am ajuns în vârful valului, au fost tot felul de discuţii şi de prognoze, din păcate nu suntem nici măcar pe platou, există în continuare o creştere a numărului de infectări, ceea ce înseamnă că încă nu putem spera la acel platou de câteva zile, câteva săptămâni, ca apoi să fie o scădere.

Presiunea este enormă, este uriaşă pe sistemul sanitar care evident că are anumite limite, pentru că nimic nu este infinit”, a spus Cseke Attila marți, 19 octombrie, la TVR.

Când se va ajunge la un platou?

De asemenea, acesta a fost întrebat dacă există prognoze cu privire la momentul în care al patrulea val va ajunge la platou.

„Estimări şi prognoze se fac, ele trebuie privite cu o anumită reticenţă fiindcă unele s-au adeverit, atele nu s-au adeverit. (…) Una din variante a fost de a ajunge la un anumit platou la mijlocul lunii octombrie, cealaltă spunea că mai încolo, după câteva săptămâni.

Vedem că nu am ajuns la un platou. (…) Problema României care va rămâne o problemă din păcate şi după trecerea acestui val patru este aceea că, dacă rata de vaccinare nu creşte (…) noi vom fi expuşi în continuare, pentru că avem populaţie în care acest virus poate circula şi ne expunem şi la alte valuri posibile”, a răspuns acesta.

Totodată, ministrul interimar al Sănătății a fost întrebat și dacă România va trece peste al patrulea val al pandemiei până la finalul anului.

„Da, dar, din păcate, sfârşitul anului este foarte departe şi până atunci presiunea este extraordinar de mare şi vedem acest lucru. Nu vom trece rapid, trebuie să o spunem, este foarte clar că nu a fi o chestiune de o zi, de două zile”, a completat ministrul.

Potrivit acestuia, deciziile trebuie să fie ferme în momentul în care ne aflăm într-o criză majoră.

„În criză majoră, deciziile trebuie să fie ferme, să fie hotărâre şi deciziile ferme şi hotărâte trebuie puse în aplicare, iar acest lucru se face prin controale şi prin sancţiuni”, a mai spus Cseke Attila.