Doliu imens în România. Parintele arhimandrit Emanuil Rus, în vârstă de 68 de ani, ucenic al marelui Nicolae Steinhardt, căruia i-a ascuns la Rohia un exemplar dactilografiat din „Jurnalul fericirii”, a murit joi, în jurul orei 13.00, la Spitalul Județean Satu Mare.

Emanuil Rus a murit joi, doliu în România

”Cu durere în suflet, dar și cu multă nădejde în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, aducem la cunoștința slujitorilor sfintelor altare, a viețuitorilor din mănăstiri și a tuturor credincioșilor, că Preacuviosul Părinte Arhim. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bixad din Protopopiatul Ortodox Român Oaș, a trecut la Domnul în ziua de joi, 28 octombrie 2021, la vârsta de 68 de ani.”, transmis Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.

Starețul Emanuil Rus fusese internat de mai multe zile pe Secția de Terapie Intensivă, fiind intubat, asta după ce în urmă cu mai multe săptămâni a făcut o formă severă de COVID-19. Acesta a fost externat, în urma testelor negative, însă a revenit la spital, ca urmare a efectelor grave lăsate de boală, plămânii fiindu-i afectați grav

”Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, dimpreună cu părinții slujitori din Sfânta noastră Episcopie, cu monahii și monahiile, transmit un mesaj de condoleanțe, mângâiere, întărire și alinare sufletească pentru viețuitorii Sfintei Mănăstiri Bixad dar și pentru toți cei care l-au cunoscut pe părintele stareț Emanuil.

Trupul neînsuflețit al părintelui stareț Emanuil Rus va fi așezat în biserica Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bixad, începând cu ziua de sâmbătă, 30 octombrie 2021. În zilele următoare vom reveni cu detaliile legate de săvârșirea Slujbei înmormântării. Pentru meritul de a-și fi dedicat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și îndrumării duhovnicești a oamenilor pe drumul mântuirii, pentru dragostea și jertfelnicia cu care a ostenit în vatra monahală a Mănăstirii Bixad, rugăm pe Hristos Domnul, Cel Înviat din morți, să-i facă parte de odihnă întru Împărăția Sa! Veșnica lui pomenire din neam în neam!, mai anunță Episcopia.

Cine a fost părintele Emanuil Rus

Părintele stareț Emanuil Rus s-a născut la 8 noiembrie 1953 în satul Plopiș, com. Șișești, județul Maramureș. Părinții săi, Vasile și Sabina, au fost iubitori de oameni și de Dumnezeu, devotați familiei și idealurilor naționale. Bunica Frăsina, o femeie foarte credincioasă, care s-a ocupat cu dragoste și devotament de educația religioasă a nepoților și a întregii familii, îi spunea tânărului Mihai Manoilă (numele de mirean al starețului Emanuil): „Tu trebuie să te faci preot. Cineva din familia noastră trebuie să fie preot”.

După absolvirea Seminarului Teologic, la 1 august 1976 este primit ca frate la Mănăstirea Rohia, iar pe data de 8 noiembrie a aceluiași an este hirotonit întru preot. La 6 decembrie 1979 este tuns în monahism, primind numele de Emanuil. Între anii 1978 și 1982 este student al Institutului de Teologie Ortodoxă din Sibiu. După evenimentele din 1989, în contextul revigorării vieții bisericești și monahale din România, s-a pus problema readucerii la viață a vechii vatre monahale de la Bixad. Preacuviosul părinte Emanuil Rus a fost numit stareț în luna iulie a anului 1990. La 1 august a aceluiași an, a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în anul 1994 la cel de arhimandrit.

În anul 1998, starețul Emanuil Rus s-a înscris la doctorat în cadrul Catedrei de Slavistică a Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în anul 2004, la 29 octombrie, în urma susținerii tezei intitulate „Raporturile romano-slave în opera lui Silviu Dragomir”, obține titlul de Doctor în Filologie.