Doliu în România după ce scriitorul Marcel Petrişor, fost deţinut politic, unul dintre cei mai cunoscuţi memorialişti ai închisorilor comuniste, s-a stins din viață. Potrivit ultimelor informații, acesta va fi înmormântat vineri, 15 octombrie.

Marcel Petrişor a fost considerat un adevărat erou în perioada comunismului. Acesta s-a născut la 13 aprilie 1930 într-o familie de învăţători din localitatea Ocişor, judeţul Hunedoara. Totodată, Familia sa era înrudită cu cea a Elvirei Florea, din Brad, cea care avea să devină soţia lui Horia Sima. Marcel Petrişor era și văr cu eroul Ion Buda, condamnat şi executat în 1953, în lotul celor paraşutaţi de aviaţia americană.

Viața sa a fost una normală până la 22 de ani. Marcel Petrișor a urmat liceul la Brad şi Deva, după care a intrat la Facultatea de Filosofie. A fost arestat în 1952, în perioada în care era student, după ce împrumutase cartela de masă lui Ovidiu Cotruş – nepotul poetului Aron Cotruş, exilat şi considerat de comunişti duşman al poporului”.

Acesta a fost încarcerat la Rahova, Malmaison şi Uranus, precum şi închisorile Jilava, Dej, Gherla, Aiud şi Baia Sprie.

A fost eliberat de abia în anul 1956 și nu a durat mult. Scriitorul a fost arestat din nou după doar câteva luni, pentru participare la acţiunile studenţeşti de solidaritate cu Revoluţia anticomunistă din Ungaria.

De această dată știa deja cum au merg lucrurile în spatele gratiilor așa că a început să se apropie în mod deosebit de legionari, care l-au impresionat prin ţinuta lor morală. A făcut parte din grupul celor supuşi exterminării în cumplita Cazimcă a Jilavei, unde a împărţit, timp de 3 ani, cei câţiva metri pătraţi de celulă întunecată şi umedă cu părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa.

Doliu în România. A murit scriitorul Marcel Petrișor

După cel de-al doilea arest, Marcel Petrișor a fost eliberat după aproape zece ani, mai exact în vara anului 1964, odată cu ultimii deţinuţi politici din Zarka Aiudului, puşi în libertate de regimul comunist.

Chiar dacă închisoare a a fost un moment dificil, scriitorul nu a renunțat la planurile sale. După ce a fost eliberat s-a înscris la Facultatea de Litere, specializarea franceză-spaniolă, la Universitatea din Bucureşti, devenind profesor la Liceul „Iulia Hasdeu”, iar ulterior la Liceul „Spiru Haret”, de unde s-a şi pensionat.

De mențonat este faptul că în ciuda greutăților trăite, acesta a reușit să se impună ca un scriitor de mare valoare, publicând numeroase cărţi. A colaborat cu prestigioase publicaţii precum „România literară”, „Luceafărul”, „Familia”, „Cronica”, „Contemporanul”, „Transilvania”, „Revista de filosofie”, dar şi în „Revue d’Esthetique” (Franţa).

Totodată, el este cel care a tradus din Jean-Paul Sartre, Galienne şi Pierre Francastel, Jean Coue, Rene Berger, J. Baltrusaitis, Ciabua Amiredjibi, etc. şi a colaborat la volumul „Scriitori francezi. Mic dicţionar” (1978).

Marcel Petrișor s-a căsătorit cu Dana Konya, descendentă a lui Iacob Negruzzi. Astfel, după vizita preşedintelui francez Charles de Gaulle în România, în 1968, aceasta şi-a putut vizita rudele din Franţa, în felul acesta Marcel Petrişor ajungând să intre în mediile intelectualităţii franceze, unde a fost apreciat în mod deosebit.

În același timp după revoluție, renumitul scriitor a fost implicat în organizarea AFDPR, dar după conflictul intern a urmat facţiunea care îl contesta pe Ticu Dumitrescu, participând la înfiinţarea Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti, al cărei preşedinte a devenit, în urma dispariţiei lui Constantin Iulian, de care fusese în mod deosebit ataşat, ca şi de un alt mare luptător anticomunist, Ion State.