Cristian Ghinea a făcut o postare pe pagina sa oficială de Facebook prin care a criticat situația economică actuală din România. În rândurile scrise, acesta a criticat deciziile luate de politicieni, în special de liberali și social-democrați. „PSD și PNL își împart cioara de pe gard. PNL a preluat buba”, spune Ghinea.

Anunțul lui Cristian Ghinea

PSD și PNL își împart cioara de pe gard. România se află în procedura de deficit excesiv (EDP). Așa a lăsat-o PSD, prin guvernarea ”fără număr”. PNL a preluat buba. În procedura de deficit excesiv, România s-a angajat să atingă următoarele niveluri ale deficitului pentru a ieși din EDP:

-8% din PIB in 2021

-6.2% din PIB in 2022

-4.4% din PIB in 2023

-2.9% din PIB in 2024

Stăm sub 8% în acest an? Pare că da. Dar la limită. Și pentru că la buget au venit în 2021 plăți de impozite amânate din 2020 din cauză de pandemie. Evident, la anul nu mai avem asta. Apoi, am avut o creștere economică mare (7% noi – media UE e de 4,8%, în SUA e 6,5%). Creșterea economică fiind peste cea pe care a fost construit bugetul, ar fi trebui ca, logic, deficitul bugetar să fie mai mic. Dacă era așa, păstram spațiu ca să avem de unde coborî anul viitor la 6,2%. Cu toate acestea – creștere economică peste estimare + încasări bugetare one-off mari – abia ne încadrăm în 8%.”, a scris acesta pe social media.

În mesajul său public, Cristian Ghinea a abordat și negocierile dintre USR și PNL despre buget. Acesta a specificat că așteaptă să observe cum „plănuiește PNL să nu arunce bugetul în aer.”

„Cea mai dificilă negociere care urma între USR și PNL ar fi fost cea pe buget. Dacian Cioloș a tot repetat zilele trecute că trebuie să avem o discuție pe program ȘI pe buget. Pentru că, evident, programul fără buget e discuție teoretică. Pentru că știm situația gravă a finanțelor. Pentru că a coborî la 6,2 anul viitor e foarte greu. Pentru că bani pentru Anghel Saligny nu vor fi. USR este un partid conștiincios cu finanțele publice și așteptam să vedem cum plănuiește PNL să nu arunce bugetul în aer, cu toate promisiunile pe care le-a tot făcut. M-am apucat să calculez puțin ce ar însemna pentru buget ce cere PSD. 24,3 miliarde lei la pensii dacă se aplică legea Olguței, 3 miliarde lei la alocații.”, a scris Cristian Ghinea.

Propunerile USR ar fi fost refuzate

Totodată, acesta a adus în discuție și plafonarea prețului la energie electrică propusă de PSD și PNL, cu specificația că „mecanismele liberale propuse de USR (temporare, cu efect pe preț, dar cu impact limitat pe buget) au fost refuzate.”

„Legea așa numită de plafonare a prețului la energie, trecută în parlament de PSD și PNL impune un mecanism prin care statul promite că dă niște bani firmelor din energie, pe diferența de preț. O bombă bugetară. Mecanismele liberale propuse de USR (temporare, cu efect pe preț, dar cu impact limitat pe buget) au fost refuzate. PNLSD a proclamat ”plafonarea prețului” care sună bine ca PR dar de fapt este ”mutăm pe buget toate costurile”. Aici e și o sursă mare de corupție: să aprobe politicienii dosar cu dosar de returnat banii către companii. Oamenii care nu au fost capabili să împartă granturile mici pentru firme pe urgență de pandemie fără să încerce să le fraudeze (i-a oprit Năsui), vor avea de decis din pix miliarde de lei compensații către companiile din energie. Să vă țineți anul viitor.  Forma inițială a legii estima în expunerea de motive un impact bugetar de 1,3 miliarde de lei. În parlament au tot extins aplicabilitatea astfel încât acum nu putem calcula, dar știm că va fi rău. Zic că minim 3 miliarde putem adăuga. Sărim deci de 30 de miliarde. Și asta e doar lista scurtă a PSD. În cele 100 de măsuri PSD sunt fel de fel de propoziții generale care cert costă, dar nimeni nu știe cât și nici nu pot calcula pentru că nu e clar ce vor. Doar să sune bine. Deci, PNL nu discută cu un partid responsabil fiscal ca USR, dar se milogește la PSD-30-miliarde-dintr-un-foc. Evident, și PNL și PSD fantazează la alte 50 miliarde lei din PNDL, bani care nu există și nu vor avea de unde să bugeteze. În acest timp subminează posibilitatea de a trage banii din PNRR – care există, sunt reali, trebuie doar să nu ne împușcăm în picior. Ceea ce propune PSD și strânge degetul PNL în ușă.”, a explicat Cristian Ghinea.