Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut luni, 27 septembrie, o întrevedere cu premierul Florin Cîțu la Palatul Victoria. Totodată, aceasta s-a întâlnit şi cu membrii Guvernului, fiind astfel prezent şi fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea.

În acest context, Cristian Ghinea a fost cel care a întins mâna primul, intenționând să o salute pe șefa Comisiei Europene. Totuși, aceasta a refuzat să îi răspundă la salut, din motive de siguranță sanitară.

„I’m sorry” (Îmi pare rău), a spus, râzând, Ursula von der Leyen în urma întâmplării, potrivit imaginilor transmise de Știrile PRO TV.

Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul României

Amintim că Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a sosit luni în România, în cadrul seriei de vizite NextGenerationEU. Şefa Comisiei Europene a mers, pe rând, la Palatul Victoria şi la Palatul Cotroceni, unde s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu, dar şi cu miniştrii din Guvernul României. La întâlnirea de la Guvern a participat şi Cristian Ghinea (USR PLUS), fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cel care s-a ocupat de PNRR.

După aceste întrevederi, Ursula von der Leyen, Klaus Iohannis şi Florin Cîţu au efectuat o vizită la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală, unitate medicală ce va beneficia de fonduri din partea programului NextGenerationEU. La finalul acestei vizite, a avut loc o conferinţă de presă comună.

„Bine ați venit la București! Salut anunțul făcut de doamna von der Leyen cu privire la PNRR, care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi. A fost un proces extrem de laborios, care a presupus o muncă extraordinară, sub presiunea timpului.

Este doar o victorie de etapă. Provocările majore încep de-abia acum. Implementarea deplină și la timp a măsurilor din acest plan este esențială. Vreau să fim pregătiți pentru demararea și finalizarea reformelor pe care ni le-am asumat.

PNRR este un instument deosebit de important pentru România, care oferă resursele pentru implementarea unor reforme esențiale pentru România, pe termen mediu și lung.

Pandemia de COVID-19 ne-a arătat foarte clar că vulnerabilitățile din sistemul de sănătate au implicații profunde asupra economiei, asupra încrederii în guverne și a coeziunii sociale. Investițiile în sănătate sunt un pilon definitoriu al acestui plan.

Avem o responsabilitate uriașă pentru a ne asigura că banii europeni vor schimbă fața României și vor aduce o viață mai bună pentru cetățenii noștri.

Împreună cu acest Guvern am reuşit să avem acest plan aprobat. Domnule prim-ministru, domnilor miniştri, domnilor primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene, vă cer să faceţi o prioritate absolută din implementarea reformelor şi a investiţiilor prevăzute în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. Este o şansă pe care nu avem voie să o ratăm, şansa de a face economia României mai performantă, mai sustenabilă şi mai bine pregătită pentru orice criză care mai poate apărea. Este şansa de a lăsa generaţiilor viitoare o Românie profund modernizată”, a transmis Klaus Iohannis.

Sursă foto: Dreamstime