Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie anunță că vremea se schimbă radical în România. Temperaturile scad brusc în aproape toată țara și nu este exclus în anumite părți să înceapă chiar și ninsorile, dar și gerul.

Potrivit acesteia, urmează o iarnă autentică în România. Directorul ANM anunță că deși până acum ne-am confruntat cu temperaturi mult prea crescute, frigul va lovi în final întreaga țară, însă este mult prea devreme să știm când vor începe ninsorile și gerul.

Cu toate acestea, există posibilitatea ca situația meteorologică de anul trecut să se repete, precizează Elena Mateescu.

„Cu siguranță în următoarea perioadă vor fi și episoade de iarnă autentică. Chiar dacă experiența ultimilor ani și statistica climatologică – cel puțin a deceniului 2011-2020, cel mai cald deceniu din istoria măsurătorilor și în țara noastră – arată că au fost în medie ierni mai blânde în România la nivelul temperaturilor medii.

Nu au lipsit însă perioadele în care zăpada a fost prezentă nu numai în zona de munte, ci, așa cum s-a întâmplat în iarna anului 2020-2021, și în zonele mai joase de relief. Au fost, de asemenea, și fenomene de viscol, urmate de ger, astfel încât temperaturile au coborât sub minus 5-10 grade, a reamintit Elena Mateescu, la un post TV.

Referitor la iarna anului 2021, directorul ANM spune însă că este prematur ca meteorologii să se pronunțe cum va fi iarna, însă până atunci, luna noiembrie începe cu temperaturi crescute, alternate cu perioade extrem de reci.

„Avem o lună noiembrie al cărei debut a adus zile de vară și ne așteptăm ca cel puțin până la sfârșitul lunii să mai avem astfel de alternanțe de zile mai călduroase, urmate de perioade mai reci”, a mai precizat Elena Mateescu.

Prognoza meteo ANM pentru weekend

Amintim faptul că ANM a anunțat sâmbătă o schimbare a vremii totală. Meteorologii au anunțat că vremea se răcește în regiunile din jumătatea sud-estică a ţării, urmând astfel a se înregistra temperaturi normale pentru această dată.

În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor încadra între 10 şi 19 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 0 şi 9 grade. Dimineaţa, pe arii restrânse va fi ceaţă.

Bucureștiul nu va scăpa nici el. Și în Capitală vremea se va răci în următoarele zile. ANM anunță că cerul va fi înnorat în cea mai mare parte a intervalului şi trecător posibil se va semnala burniţă. Vântul va sufla slab până la moderat, iar temperatura maximă va fi în scădere faţă de ziua precedentă va fi de 17…18 grade, pe când cea minimă de 8…9 grade. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă.

Duminică vremea continuă procesul de răcire. Potrivit meteorologilor, pe 7 noiembrie, prognoza meteo arată înnorări la începutul intervalului în regiunile sudice şi sud-estice, iar noaptea local în cele sud-vestice şi nordice- unde pe arii restrânse, trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat.