Premierul britanic Boris Johnson a sugerat, miercuri, că unele pub-uri ar trebui să ceară clienților să prezinte certificate de vaccinare, idee pe care anterior a descris-o ca fiind improbabilă, transmite Reuters, conform news.ro.

În Marea Britanie au fost deja vaccinați cu prima doză de vaccin aproape 29 de milioane de oameni, în cel mai rapid ritm din Europa, având loc apeluri pentru deschiderea mai rapidă a economiei datorită succesului campaniei de imunizare.

Johnson a afirmat, într-o comisie parlamentară, că ”conceptul de bază al unui certificat de vaccinare nu ar trebui să fie exclus în totalitate”, el referindu-se la chirurgii care sunt obligați să fie vaccinați pentru virusul hepatitei B.

Întrebat dacă cetățenii obișnuiți care merg la pub ar putea avea nevoie de un astfel de certificat, el a spus: ”Cred că acesta este genul de lucruri care pot depinde de fiecare proprietar de pub, pot depinde de proprietar”.

Boris Johnson excludea luna trecută orice schemă de pașapoarte

El a spus comisiei că oamenii s-au ”gândit foarte profund” la astfel de probleme.

”Impresia mea este că există o înțelepciune imensă în opinia publică cu privire la acest lucru. Oamenii, ființele umane, recunosc instinctiv când ceva este periculos și urât pentru ei și pot vedea că COVID este o amenințare colectivă și doresc ca guvernul lor și eu, ca prim-ministru, să luăm toate măsurile pe care le putem pentru a-i proteja”, a spus el.

Luna trecută, când a prezentat ”foaia de parcurs” pentru ieșirea din carantină a Angliei, Boris Johnson a exclus orice schemă de pașapoarte de vaccin a guvernului, deși miniștrii au spus că ar putea fi necesar un anumit certificat pentru călătoriile internaționale, în timp ce se analizează dacă personalul căminelor de bătrâni ar trebui să se vaccineze.

”Ceea ce nu cred că vom avea în această țară ar fi, de exemplu, pașapoartele de vaccinare pentru a vă permite să mergeți la pub sau ceva de genul acesta”, a spus el în februarie. De atunci, premierul l-a mandatat pe ministrul Michael Gove să analizeze rolul pe care îl poate avea certificatul de vaccinare în societate, inclusiv redeschiderea spațiilor din sectorul ospitalității, spunând că există probleme etice profunde și complexe de evaluat.