Premierul britanic, Boris Johnson, s-a vaccinat, vineri, cu prima doză de vaccin de la AstraZeneca. Premierul s-a vaccinat la o zi după asigurările date de autorităţile de reglementare britanică şi europeană cu privire la siguranţa serului, potrivit AFP.

Frank Augstein/Pool via REUTERS

”Nu am simţit practic nimic”, a declarat liderul conservator în vârstă de 56 de ani, care a fost vaccinat la Spitalul St Thomas din Londra, unde a stat trei zile la terapie intensivă în aprilie 2020, când a fost bolnav de COVID-19. El le-a cerut compatrioţilor să se vaccinzeze pentru că este ”cel mai bun lucru pentru voi, familia voastră şi toţi ceilalţi”.

După ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a concluzionat joi că vaccinul grupului suedezo-britanic este ”sigur şi eficient”, mai multe ţări europene au reluat vaccinarea, după ce o suspendaseră din cauza temerilor de efecte secundare, în special formarea de cheaguri de sânge.

Angajat de la începutul lunii decembrie într-o campanie masivă de vaccinare, Regatul Unit a administrat peste 26 de milioane de prime doze de vaccin împotriva COVID-19. Numai joi, au fost injectate 660.276 de doze.

Vaccinul AstraZeneca este “sigur și eficient”

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este ”sigur şi eficace” şi ”nu este asociat” unui risc mai ridicat de producere a unor cheaguri de sânge, a anunţat joi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), transmit AFP şi dpa.

“Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace”, a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, într-o videoconferinţă.

”Beneficiile în ceea ce priveşte protecţia împotriva COVID-19, cu riscul asociat de deces şi spitalizare, depăşesc posibilele riscuri de efecte secundare”, a mai precizat Cooke.

Autoritatea de reglementare europeană, cu sediul la Amsterdam, ” a ajuns de asemenea la concluzia că vaccinul nu este asociat cu o creştere a riscului global de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge”, a precizat Cooke.